Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 27 Siječanj 2022 16:19

Prevarili stariju ženu u Dubrovniku predstavljajući se kao policajci; dala im 350 tisuća kuna

Policijska postaja Dubrovnik je u ponedjeljak zaprimila kaznenu prijavu starije ženske osobe koja je navela da je na kućni telefon zaprimila poziv s nepoznatog broja od muške osobe koja se predstavila kao kriminalistički inspektor. U razgovoru joj je rekao da zove iz jedne poslovne banke gdje je u tijeku provjera računa klijenata zbog sumnje da je njen bankovni račun zloupotrijebljen zbog čega je potrebno provesti provjere novca.

Muškarac je zatražio da, u cilju istrage, s bankovnog računa podigne novac i preda ga osobi koju će on poslati, što je ona poslušala i novac u dva navrata podigla s banke nakon čega ga je predala njoj nepoznatim osobama koje su došle na njenu kućnu adresu. Riječ je o iznosu od gotovo 350 tisuća kuna.

Uz ovaj događaj iz Policijske uprave dubrovačko – neretvanske skreću pozornost građanima da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

„Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta. Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene. Posebno molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.” - naveli su iz policije.

dpp