Utorak, 08 Kolovoz 2023 11:18

PRIHOD DUBROVNIK PASSA U SEDAM MJESECI NADMAŠIO CJELOKUPNE PRIHODE IZ PROŠLE GODINE

Prihodi od prodaje Dubrovnik Passa u prvih sedam mjeseci ove godine nadmašili su ukupne lanjske godišnje prihode. Naime, u prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od preko 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini. Uz to je u srpnju ponovno zabilježena rekordna mjesečna prodaja od 1.730.655 eura, odnosno uz 46.129 prodanih digitalnih ulaznica.

„Dubrovnik Pass je u prvih sedam mjeseci ukupno koristilo 168.428 posjetitelja Dubrovnika, od kojih je 95 posto posjetilo gradske zidine, 53 posto Kulturnono - povijesni muzej u Kneževu dvoru, 40 posto Muzej Franjevačkog samostana Male braće, 34 posto Pomorski muzej, dok su i ostale uključene kulturne atrakcije zabilježile značajna povećanja broja posjetitelja. Usto je uslugu besplatnog javnog gradskog prijevoza iskoristilo 54,5 tisuća posjetitelja.” - navodi danas Grad Dubrovnik u priopćenju.

Prihod od Dubrovnik Passa nadmašio je prihod Dubrovačke kartice iz 2019. godine, a koju je naslijedio, te je za 399 tisuća eura veći od ukupnog prihoda Dubrovačke kartice te godine.

„Digitalna transformacija Dubrovačke kartice, realizirana prošle godine kao jedno u nizu Smart City rješenja gradske uprave, pokazala se izuzetno uspješnim projektom koji je ispunio zadane ciljeve da omogući jednostavniju kupnju i korištenje ove zajedničke ulaznice svim posjetiteljima Grada te istovremeno gradskoj upravi služi kao alat za upravljanje tokovima posjetitelja. Dubrovnik Pass kao zajednička ulaznica u najvažnije atrakcije Grada Dubrovnika obuhvaća besplatni posjet gradskim zidinama, svim gradskim muzejima i galerijama, Muzeju Franjevačkog samostana, kao i Kući Bukovac u Cavtatu te besplatni javni gradski prijevoz. Kroz različite vrste popusta, Dubrovnik Pass uključuje i brojne druge kulturne znamenitosti, kao i turističke, ugostiteljske te druge usluge.

Projekt Dubrovnik Pass jedan je od projekata gradske uprave kojima se promiče kulturna baština Grada, ali i potiče njezina samoodrživost budući da generira prihode iz kojih se financira obnova baštine, ali i cjelokupni kulturni sektor. Dubrovnik Pass iznimno je značajan i zato što pruža široke mogućnosti nadogradnje, umrežavanja te daljnjeg strateškog razvoja kao ključnog alata za upravljanje povijesnom jezgrom Grada kao UNESCO-ovim svjetskim dobrom. Sustav je kao inovativno rješenje usklađen s EU zelenim planom.” - navode iz dubrovačke gradske uprave.

dpp