Utorak, 27 Rujan 2022 21:56

Projekt DANOVA za bolju pristupačnost zračnih luka, luka i autobusnih stanica slijepim i slabovidnim osobama

Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik te Hrvatski savez slijepih zajednički provode projekt DANOVA čiji je cilj poboljšati pristupačnost zračnih luka, luka i autobusnih stanica slijepim i slabovidnim osobama razvijanjem niza novih usluga i kompetencija kako bi im se omogućio puni pristup svim informacijama i uslugama prijevoza.

Zračna luka Dubrovnik je tako ugradila ukupno 150 metara vanjskih te 240 metra unutarnjih taktilnih linija vodilja. Postavljeno je i 55 taktilnih polja upozorenja, od toga 19 izvan, a 36 unutar terminala, te šest planova taktilne orijentacije.

Lučka uprava Dubrovnik je pored potpune prilagodbe mrežne stranice slijepim i slabovidnim osobama označila interesne točke unutar putničkog terminala Luke Dubrovnik u Gružu kontrastnim naljepnicama s Brailleovim pismom.

U sklopu projekta provedene su i edukacije osoblja Zračne luke, Lučke uprave te ostalih dionika s ciljem podizanja razine svijesti i unaprjeđenja kvalitete ophođenja prema slijepim i slabovidnim osobama.

- Prema procjenama Europske unije slijepih (EBU), 96 % prijevoznih sustava u Europi još uvijek nije u potpunosti pristupačno osobama oštećena vida, a zemlje Dunavske regije u tome ne čine iznimku. Stoga preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba ne može putovati samostalno. Iako postoji zakonska regulativa na nacionalnoj i europskoj razini koja se odnosi na pristupačnost, zbog nedostatka stručnosti i nedovoljne raspodjele sredstava, mnogim državama Dunavske regije teško je osigurati njihovu pravilnu provedbu i primjenu. - kazala je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

- Ovaj projekt omogućio je suradnju stručnjaka u području osoba oštećena vida, u području putničkog prometa i prijevoza, kao i inovacija, na međunarodnoj razini i sa zajedničkim ciljem, ali i opipljivim rezultatima kao što su primjerice taktilne linije vodilje, brajične oznake i naljepnice, pristupačne mrežne stranice i aplikacije. Zaista nas iznimno veseli što su naši partneri ti koji će se istaknuti svojim primjerom te potaknuti srodne organizacije na djelovanje s ciljem unaprjeđenja mobilnosti i pristupačnosti prometnih infrastruktura za osobe oštećena vida. - rekla je Veljača.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019