Utorak, 26 Srpanj 2022 14:51

Projektant Pelješkog mosta: To je svjetski rang

Pelješki most Pelješki most Foto: Martin Burić

Slovenski inženjer Marjan Pipenbaher koji je projektirao Pelješki most ima iza sebe više od 200 takvih projekata, a u razgovoru za Slovenski radio izjavio je povodom njegova otvaranja kako smatra da taj projekt spada u „svjetski rang” te da mu je predstavljao najveći izazov do sada.

- Pelješki most spada među pet najvećih europskih mostova preko morskih zaljeva koji su izgrađeni na početku 21. stoljeća i spada u svjetski rang. - kazao je Pipenbaher i dodao da je u najveći izazov bilo projektiranje temelja s obzirom da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području.

Po njegovim riječima, Pelješki most koji spaja jug Hrvatske s ostatkom države, važan je ne samo za Hrvatsku nego i za širi europski prostor.

- U konačnici, to je i jedan od uvjeta za Schengen. - rekao je Pipenbaher.

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Pipenbaher također ističe činjenicu da za vrijeme zahtjevne gradnje nitko nije poginuo.

- Nitko pri gradnji mosta nije umro, bile su samo dvije malo ozbiljnije nezgode, to je također vrlo važno istaknuti. kazao je Pipenbaher za Slovenski radio iako to nije sasvim točno s obzirom da se dogodio smrtni slučaj na izgradnji pristupnih cesta, odnosno vijadukta.

Južni

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019