laus banner 2021 2

Petak, 07 Svi 2021 11:52

Propolis - prirodna zaštita i imunitet

Sigurno ste barem jednom u životu naletjeli na reklamu za neku vrstu propolisa. Bilo da dolazi u spreju ili u obliku kapi, oglas je sigurno upućivao na činjenicu da ovaj dodatak prehrani iznimno pozitivno utječe na vaše zdravlje. 

I zaista, radi se o nevjerojatno zdravoj tvari koju mogu konzumirati svi, bez obzira na dob, a prednosti uzimanja propolisa zaista su mnogobrojne. To se prvenstveno odnosi na gornje dišne puteve, ali blagotvoran učinak propolis može imati čak i na debelo crijevo.

Ako još niste uzimali ovaj dodatak prehrani, jako je preporučljivo da s time krenete što prije jer vam to može samo pomoći da se osjećate bolje i budete zdraviji. A ako trebate još informacija o ovom proizvodu, ovaj članak pravo je mjesto za to. Ostanite s nama i saznajte sve o propolisu!

Što je propolis?

Krenimo s osnovama. Propolis je tvar koju prikupljaju pčele kako bi izgradile svoje nastambe. Ovi kukci oblijeću oštećene biljke ili stabla u potrazi za biljnim nektarom koji im služi za stvaranje propolisa. Dakle, radi se o potpuno prirodnom proizvodu.

Propolis je u većini slučajeva žute ili zlaćane boje, a pošto se prilično brzo stvrdne, pčele njime zatvaraju pukotine na košnicama i osiguravanju njihovu čvrstoću. Osim toga, propolis će košnicu držati zdravom i čistom jer spriječava propuh i omogućava održavanje stabilne razine vlažnosti, a pčele će njime čak i balzamirati uljeze koji se uspiju ušuljati u njihovu košnicu.

Kako to propolisu točno uspijeva?

Ljekovita svojstva propolisa

Već smo rekli da propolis ima mnoge blagotvorne učinke na naše tijelo, no isplati se malo dublje proučiti tu temu jer ono što ćete otkriti je zaista impresivno.

Ljekovita svojstva propolisa bila su poznata još u starom Egiptu, a najčešće se koristi kod grlobolje ili za općenito jačanje imuniteta. Uz to, odličan je za borbu protiv gljivičnih infekcija, a ima čak i antibiotsko djelovanje koje je posebno učinkovito protiv streptokoka i stafilokoka. Ne samo to, nego je odličan i za borbu protiv herpesa. Stoga nije ni čudo da ga pčele koriste u košnicama - iznimno im je važno da se nikakva bolest ne proširi, a propolis je idealan za to.

Ono što je posebno impresivno jest činjenica da propolis ima čak i antikancerogeno djelovanje, a neka istraživanja pripisuju mu i pomoć kod napadaja astme. A to je tek početak liste zdravstvenih problema kod kojih vam propolis može biti od pomoći!

Nakon svega ovoga, sigurno će vas razveseliti činjenica da propolis možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, i to bez recepta. Jednostavno uđite i zatražite prirodni propolis od ljekarnika.

Uporaba propolisa u prošlosti i danas

Kao što smo već rekli, uporaba propolisa seže daleko u povijest. Nisu ga koristili samo stari Egipćani, nego i stari Grci i Rimljani, kao i narodi Mezopotamije. Zapravo, vjerojatno nema narodne medicine u kojoj ga nećete naći u nekom obliku.

Često se koristio u mješavini s drugim zdravim prirodnim proizvodima poput meda i mlijeka, ali se žvakao i sirov. U svakom slučaju, u organizam se unosio oralnim putem, a činjenica da je ovaj sastojak prepoznat već tisućama godina dovoljno govori o njegovoj učinkovitosti.

Danas propolis možete kupiti kao dodatak prehrani u mnogim oblicima: spreju, kapima ili kapsulama, a na tržištu je prisutan čak i propolis za djecu koji mališanima omogućava da lakše podnose napore i održava njihov imunitet na potrebnoj razini.

Kako dobivamo propolis?

Naravno, postavlja se pitanje: kako se proizvodi od propolisa točno dobivaju? Pčele smo već pokrili, no što je s nama ljudima?

Kao što smo već rekli, radi se o potpuno prirodnom proizvodu, a to vrijedi i za proces njegovog prikupljanja. Propolis se može prikupljati na dva načina - struganjem sa košnice ili korištenjem posebnih mrežica. Potonja metoda mnogo je efikasnija i jednostavnija, pa se većina pčelara odlučuje za nju.

Mrežice se ubacuju u košnicu, a pčele zatim rupe na njima zatvaraju propolisom (ako su rupe dovoljno male, za veće koriste vosak). Jednom kada je mrežica puna, jednostavno se uklanja u košnice i zamrzava. 

Tako zamrznuti propolis koristi se za stvaranje ekstrakta propolisa, što je zapravo ono što se danas koristi u svim proizvodima. Ekstrakt se dobiva na način da se zamrznuti propolis pomiješa s etilnim alkoholom i nakon tri dana procijedi. 

Dakle, sve je u potpunosti prirodno, a proizvod koji u konačnici dobijete jednostavan je i vrlo učinkovit način održavanja vašeg imunosnog sustava na optimalnoj razini. Za vaš i vašu cijelu obitelj, kupnja bilo kojeg proizvoda koji sadrži propolis bit će odličan potez koji će očivati zdravlje vaših najbližih. Pronađite ga u najbližoj ljekarni!

 

Marketing

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020