Petak, 22 Ožujak 2024 20:02

PROTIV ZAPINJANJA KRILATIM PODIZAČIMA I OLOVNICAMA

Piše:

Nečisto, osobito škrapasto, kamenito dno prepuno rupa i procijepa naseljavaju ili barem u potrazi za hranom redovito posjećuju brojne udičarima zanimljive ribe. Zato su takvi tereni omiljena mjesta pridnenog ribolova svim alatima i tehnikama. No, na takvim terenima su česti zadijevi, zapinjanja pribora za dno i objekte na njemu. Rješenje tog problema je pribor na takve terene spuštati i, još je važnije, podizati što je više moguće okomito. To je relativno lako izvodljivo u udičarenju spustcem, kančanicom iz plovila, ali vrlo teško u ribolovu s obale i plovila odbacivanjem pribora.

Spriječiti ili barem značajno smanjiti broj zapinjanja u ribolovu odbacivanjem moguće je na više načina i s više pomagala. Jedno od njih je pomagalo poznato pod njemačkim „bleilift“ i još više engleskim imenima „Leader lifter“ i sličnim, kome je naš najprikladniji naziv podizač olovnica. Radi se o jednostavnom pomagalu, ploči oblika romba, nalik paru spojenih trokutastih krila. Ploha tog oblika pri kretanju pruža veliki otpor vodi zbog čega zapliva u vis čim se potegne. Podjednako veliko otpor pruža i zraku pa kad probije površinu poleti njime potežući olovnicu po njoj.

more220324 2 min

Ploha podizača je od tvrde plastike lakše od vode, što također pridonosi njegovoj plovnosti. Kroz uzdužnu os plohe prolazi žičani držač koji na oba kraja ima prstene za spajanje s ostatkom pribora. Ploha se slobodno okreću oko žice što joj omogućava da uvijek zauzme najpovoljniji položaj u odnosu na pravac potezanja te eventualnog kurenta na mjestu lova i tako uvijek plovi u smjeru potezanja, a ne da „šijava“.
Podizač olovnica se proizvodi u nekoliko veličina prikladnih za podizanje olovnica raznih težina, Osim toga, nudi se i s nekoliko mogućnosti spajanja s olovnicom, direktno ili posredstvom strune.

Da bi podizač postigao optimalne rezultate važno ga je pravilno potezati. Odvojiti ga od dna treba istovremenim podizanjem vrha štapa i namotavanjem strune. Zatim treba nastaviti ravnomjerno namotavati, a kad podizač probije površinu treba barem malo ubrzati, također ravnomjerno namotavanje.

Podizač olovnice nisu prvi počeli koristiti „rockfishing“, ribolovci na škrapastom dnu sa stjenovite obale, nego ribolovci „surfcasting“, tehnikom vrlo dalekog bacanja na položitim plažama. On im je omogućio sigurnije izvlačenje plijena i opreme preko priobalnog škrapastog, obraslog i pojasa s ostalim podvodnim preprekama.

Međutim, podizač može uzrokovati probleme pri odbacivanju pribora, ne samo manje spretnim ribolovcima. Zato su ribolovci potražili bolje rješenje i našli ga u spajanju podizača s olovnicom- na gornji kraj olovnice su montirali metalne pločice oblika romba. Da bi pojednostavili proizvodnju, zatim su kompletne krilate olovnice počeli izrađivati od olova. Tako je nastala „Lift lead“ krilata olovnica. Proizvode se u brojnim oblicima, ali se najviše koriste one oblika romba. Također, proizvode se i kao prohodne, klizne, za lov opreznih, riba koje ne smiju osjetiti otpor u trenutku uzimanja mamca.

more220324 3 min

Bez obzira na oblik, sve klizne olovnice zbog oblika i niskog težišta tone okomito, a na nečistom tereni stoji manje ili više uspravno te pri potezanju zaplivaju okomito. One bolje nego ostale olovnice povezane s podizačima bolje drže dno, manje zapinju od njih, a lakše se oslobađaju, osobito krilate olovnice sa žičanim produžetkom. Osim toga, krilate olovnice uzrokuju manje mršenja pri odbačaju nego podizači olovnica, vrlo su stabilne u letu te otpornije na djelovanje vjetra.