Petak, 01 Prosinac 2023 18:27

PRVI VIKEND 10. DUBROVAČKOG ZIMSKOG FESTIVALA

Deseti jubilarni Zimski festival u Dubrovniku bit će nikada veći, sadržajniji i rasprostranjeniji, a program službeno započinje ovu subotu, 2. prosinca 2023. od 19 sati paljenjem prve adventske svijeće ispred katedrale, potom svečana ceremonija kreće od 19:30 na Stradunu, a u 20 sati na veliku pozornicu izlazi jedan od najdugovječnijih hrvatskih rock sastava - Prljavo Kazalište!

Poseban naglasak je na sadržajima za najmlađe, a Dječji zimski festival nudi za svakoga ponešto! Adventski programi započinju od ranog jutra, a vikend i cijeli prvi tjedan obilježit će niz radionica, koncerata, predstava, turističko-tematskih tura. Posebna poslastica je klizalište u uvali Lapad koje će posjetiteljima biti dostupno svakim danom od 9 sati do 22 sata (osim 24. i 31. prosinca kada radi 9:00-18:00, te 25. prosinca i 1. siječnja 2024. je zatvoreno). Jedna od najvećih atrakcija je božićna bajka uz Djeda Mraza, koji iz Laponije zajedno sa svojim veselim pomoćnicima stiže na snježnim saonicama iz Finske direktno u Knežev dvor od 15 sati u organizaciji TZ Grada Dubrovnika!

U subotu ujutro započinju i turistička tematska vođenja Dubrovačka kolenda / Dubrovnik Carols na hrvatskom i engleskom jeziku, također u organizaciji TZ Grada Dubrovnik, a u 9:30 sati (engleski) i u 12:30 sati (hrvatski) će besplatne ture kretati ispred TIC-a na Pilama. U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik od 10 sati se održava Prirodoslovna božićna stvaraonica, a potom se u Luži od 11 sati otvara božićna prodajna izložba HDLU Dubrovnik. Kako bi subotnje jutro u Gradu bilo nezaboravno, od 11:30 sati ispred crkve Sv. Vlaha zabalat će FA Linđo.

„Zmajevi i baloni iznad Uvale” prvi su tematski program u sklopu Šarene zime u uvali Lapad, a objedinit će od 11 sati ujutro radionicu modela aviona Aero kluba Nimbus (kafić Esperanza), potom nastupa KUD Sveti Juraj Osojnik (pozornica kod fontane) te igra lutkarska predstava Aster Dubrovnik: Umišljena mišica (pozornica kod fontane). U 14 sati bogat program zaključuje zmajada za djecu i mlade Aero kluba Nimbus (plaža u uvali Lapad); a adventski vlakić će voziti od 10 sati do 17 sati!

Djelatnici UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo su uz Šarenu zimu u Uvali također organizirali mnoštvo događanja za djecu i mlade u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici. Od 15 sati izrađivat će se božićni ukrasi od gipsa pod vodstvom župnog Caritasa, u 17 sati je likovna radionica Božićna bajka pod vodstvom Art studija Kantunić, a u 18 sati upalit će se prva adventska svijeća i potom nastupiti zbor Župe Presvetog Spasitelja uz Mokoške kolendare te KUD Sveti Juraj Osojnik.

U Kazalištu Marina Držića zaigrat će predstava “Kraljice” u režiji Livije Pandur, koja je ujedno autorica teksta s Tiborom Hrsom Pandurom prema Shakespeareu. Izvedba je na repertoaru na Velikoj Sceni od 18 sati, točno prije početka svečane ceremonije otvaranja 10. DZF-a!

Nedjelja, 3. prosinca će započeti raspjevano uz Đir po Gradu od 11 sati s vokalnom grupom Pučki pjevači, a u isto vrijeme na Velikoj Sceni u Kazalištu Marina Držića zaigrat će Vrag zlatne kose prema Braći Grimm u produkciji Aster Dubrovnik. Stanica Sjeverni pol je nazobilazno mjesto u Luži, a za čaroban program kao i svake godine pobrinuli su se Kinematografi Dubrovnik. Od 14:30h uživajte uz kreativno popodne nazvano Čizma puna želja te animiranu sinkroniziranu avanturu Wish koja se projicira u 16:30 sati. Božićna bajka Djeda Mraza iz Laponije će biti od 15 sati u Kneževu dvoru, a Dubrovačka baština svečano otvara dječji advent Baš baština u Lazaretima od 16:30 sati dolaskom Djeda Božićnjaka. Predstava Umišljena mišica u izvedbi Aster Dubrovnik nastavit će u istom duhu, a program je zaokružen plesnom zabavom uz Mickey i Minnie.

Umjetnička galerija Dubrovnik u 18 sati predstavit će javnosti predivne Jaslice u galeriji, a u isto vrijeme na Bunićevoj poljani kreću zabavni sadržaji uz gastro ponudu na kućicama u organizaciji ugostitelja. Prvi će zasvirati Merđan trio, a ugostitelji s Bunićeve poljane su se pobrinuli za još niz izvođača iz dana u dan do kraja festivala.

Ponedjeljak, 4. prosinca nastavlja u adventskom duhu, a od 15 sati će se ponoviti božićna bajka Djeda Mraza iz Laponije u Kneževu dvoru, te potom u 17 sati Dubrovačke knjižnice u ogranku Narodne knjižnice Grad organiziraju raspjevanu Družionicu s Vickom Dragojevićem koji će pričati o običaju kolendavanja u dubrovačkom kraju i naravno zapjevati s najmlađima.

Utorak, 5. prosinca Društvo Naša djeca organiziraju doček Sv. Nikole ispred crkve Sv. Vlaha u 12 sati, a svi su pozvani biti dijelom druženja na Stradunu! Dubrovačke knjižnice u ogranku Lapad od 18 sati organiziraju pričaonicu i likovnu radionicu za djecu pod nazivom Ususret Božiću, a u samostanu Male braće od 20:30 sati nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar povodom blagdana Sv. Nikole i Dana dubrovačkih branitelja. Dirigirat će Slobodan Begić, a uz orketar nastupaju mezzosopranistica Laura Hladilo Kocković, klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice i mješoviti zbor Libertas. Ulazak je slobodan za sve zainteresirane.

Srijeda, 6. prosinca će svim Dubrovčanima i gostima biti dostupna edukativna turistička tematska vođenja Dubrovačka kolenda / Dubrovnik Carols na hrvatskom i engleskom jeziku, u organizaciji TZ Grada Dubrovnik. Besplatne ture će kretati u 9:30 sati (engleski) i u 12:30 sati (hrvatski) ispred TIC-a na Pilama. Cabrio bus i veseli 69ersi širit će radost i pjesmu diljem Grada od 10h do 13h istog dana, a Sveti Nikola u Kneževu dvoru će posjetiti razdraganu djecu i donjeti svima slatke narančine koje je osigurala Dubrovačko - neretvanska županija! Od 17 sati nastupa Dječji zbor Dubrovnik koji će izvesti božićne pjesme i tradicionalne kolende, a sve to uz sudjelovanje glumaca Hrvoja Sebastijana te Izmire Brautović u ulogama Svetog Nikole i Krampusa. Večernji nastup na Stradunu od 20 sati ima popularni Tomislav Bralić i klapa Intrade koji će razveseliti puk svojim dobro poznatim hitovima!

Četvrtak, 7. prosinca okupit će sve zainteresirane u Kneževu dvoru od 12 sati, a Dubrovački muzeji organiziraju izložbu iz fundusa “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća”. Četvrtak će obilježiti otvorenje još jednog klizališta, točnije u Mokošici od 18 sati, a radno vrijeme je svakim danom 10:00 - 21:00 (na Badnjak 10:00 – 18:00, na Božić ne radi, na Staru godinu 10:00 – 18:00 te na Novu godinu 10:00 – 12:00). Advent na Bunićevoj poljani nudi odličnu zabavu od 18 sati uz DJ Speeda.

Petak, 8. prosinca započinju radionice dječjeg zbora Dubrovnik pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić, a šezdesetak mališana u dobi od 5 do 12 godina moći će prisustvovati od 16 sati u ljetnikovcu Bunić - Kaboga u organizaciji Dubrovačke baštine s temom “Velika baština u malim srcima”. Malo nakon tog događanja, u 17 sati počinje likovna radionica Jaslice u galeriji, a organizatori su Umjetnička galerija Dubrovnik pod vodstvom Ivone Šimunović i Dubravke Tullio.

Tematsko vođenje Zlatno doba Dubrovnika u organizaciji Doma Marina Držića započinje na Pilama (pokraj Amerlingove fontane) točno u 17:30 sati. Istog dana od 18 sati na Bunićevoj poljani se nastavlja glazbeno-gastronomski program, a nastupit će Trio Laus.

Program prvog tjedna jubilarnog 10. Dubrovačkog zimskog festivala zaokružit će otvorenje izložbe umjetnice Lene Kramarić pod nazivom Otvoreni prostor, a održat će se s početkom u 19 sati u Zlatarskoj 1. Prirodoslovni muzej Dubrovnik u 19:30 sati otvara također značajnu izložbu koja je nastala partnerskom suradnjom s Domom Marina Držića, pod nazivom Držićev životinjski svijet. U 20 sati na Veliku scenu Kazališta Marina Držića stat će Matija Ferlin u predstavi Sad sam Lucky, a dotad se u isto vrijeme od 20 sati na pozornicu ispred Studentskog centra Dubrovnik penje mladima omiljeni Vojko V u sklopu Adventa na Vojnoviću.

Kako bi na sve programe Dubrovačkog zimskog festivala došlo što više ljudi na što lakši način, gradska uprava omogućila je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima Libertasa na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, smanjenja je s 35 na svega 15 eura, a prati je i cijena ulaznice za gradske zidine.

Više informacija o svim događanjima bit će dostupno na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, službenoj Android te IOS aplikaciji i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

Dubrovački zimski festival