laus banner 2021 2

Četvrtak, 19 Studeni 2020 18:37

Putničke agencije preorijentiraju poslovanje

U Republici Hrvatskoj prema izvorima Zavoda za statistiku aktivno i registrirano je 1.155 putničkih agencija. Većina njih specijalizirala se na tržišne niše turističkih ponuda od zdravstvenog, kongresnog, nautičkog, sportskog, ekološkog, emitivnog, receptivnog i sl. Od izbijanja pandemije koronavirusa poslovanje putničkih agencija potpuno je stalo.

Piše: Damir Trputec/Seebiz.eu

Zrakoplovne i kruzerske kompanije obustavile su rad, hoteli su se preko noći zatvorili. Organizirane grupe turista iz mnogih EU država, te Azije, Južne i Sjeverne Amerike otkazale su svoja predviđena i ugovorena putovanja do daljnjega. Turističke gubitke bilježi i grad Zagreb, koji uz potres od 22. ožujka 2020. godine, postaje nezanimljiv za bilo koji oblik turizma.

Vlada Republike Hrvatske donosi tijekom ožujka mjere za očuvanje radnih mjesta, koje osiguravaju putničkim agencijama zadržavanje djelatnika i one pripremaju programe i aranžmane putovanja za ljetnu sezonu. Slijedom povoljne epidemiološke situacije u lipnju postajemo vodeća corona-free destinacija za odmor na Mediteranu. Dolaze nam vjerni i tradicionalni automobilski turisti iz Austrije, Njemačke, Češke, Poljske, Slovenije i Mađarske.

Hoteli se pojedinačno otvaraju, a Istra, Kvarner i Dalmacija bilježe prve uspješnice u broju dolazaka gostiju. Privatni smještaj na Jadranu najtraženiji je kod inozemnih gostiju. Oni koriste međunarodne i provjerene online platforme za rezervacije, a mnogi dolaze na svoja otprije poznata odredišta.

Povećava se dolazak kamping turista i nautičara, koji čine značajan udio našeg održivog turizma. Uz dnevna izvješća o broju novozaraženih od korona virusa, pratimo iz dana u dan brojke novopridošlih stranih turista. Aktivira se internetski program Enter Croatia, inovativna platforma za potrebe epidemioloških službi i bržeg prelaska preko granica.

Južni dio Jadrana, osobito Dubrovnik, koji je tradicionalna avio-destinacija i dalje trpi gubitke i pad noćenja. Putničke agencije započinju prodaju putničkih aranžmana domaćim gostima, pa se ostvaruje i do 30 % od prošlogodišnjeg prometa i rezervacija. U kolovozu se epidemiološka slika pogoršava i Hrvatska se svrstava u rizične države zbog povećanog broja zaraženih virusom korone. Oko 65 % gostiju napušta naša ljetovališta, ali kada se promatra broj noćenja i dolazaka, ljetna sezona 2020. ostvarila je značajan promet od 50 % u usporedbi s lanjskom godinom.

U rujnu je donešen novi paket mjera za očuvanje radnih mjesta koji je važeći do konca 2020. godine. Od početka godine ove kalendarske godine ukupni pad prometa u poslovanju putničkih agencija dosegao 80 %, pa većina agencija nužno mora i dalje koristiti Vladine mjere. Djelatnost tvrtki u povremenom prijevozu putnika usko je povezana s poslovanjem u putničkim agencijama, a iste bilježe pad prometa od čak 90 % u odnosu na lanjsku godinu. Sada se postavlja pitanje kako nastaviti poslovanje, jer potpore nisu dovoljne za pokriće likvidnosti u tvrtkama privatnih poduzetnika.

Ljetna sezona 2021. je daleko, a ne zna se što će biti sa zimovanjem i skijaškim paket aranžmanima.

Sve je ovisno o epidemiološkim okolnostima, a koje nitko ne može trenutno predvidjeti. Među članovima Udruge Glasa Poduzetnika, a tu navodim putničke agencije, započeo je trend preorijentacije u poslovanju. Pojedine agencije tako pronalaze poslovne prilike u građevinarstvu, proizvodnji i OPG-ovima.

Žurno je neophodna financijska pomoć i podrška u investicijama kroz HAMAG-BICRO zajmove i HBOR kredite za obrtna sredstva, za koje se zalaže Udruga Glasa poduzetnika. Psihoza i neizvjesnost zbog pandemije COVID 19 najveći je neprijatelj u poduzetnišvu. Možda se poduzetnici poimaju nerazumnima u ovim vremenima, ali morali bismo se voditi poznatom izrekom Georgea Bernarda Shawa: „Razuman čovjek se prilagođava svijetu, a nerazuman ustraje u težnji da svijet prilagodi sebi. Upravo zato napredak ovisi o nerazumnom čovjeku.“

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020