Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 20:40

PZ Putniković dobila reznicu najstarije vinove loze na svijetu

Reznicu je preuzeo Tonći Rabušić Reznicu je preuzeo Tonći Rabušić Foto: PZ Putniković

Poljoprivrednoj zadrugi Putniković protekli vikend u Mariboru je dodijeljena reznica najstarije loze na svijetu. Riječ je o jedinoj biljci na svijetu koja ima svoj muzej i svoju himnu te je 2004. godine upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Starost ove vinove loze potvrdili su stručnjaci metodom brojenja godova i inkrementalnoga datiranja te je ustanovljeno da je stara više od 400 godina. Posađena je krajem srednjega vijeka dok su Maribor opsjedali Turci tako da je preživjela razne ratove, požare, bolesti.

„Kuća stare trte” na kojoj se nalazi loza bila je dio gradskih zidina, a odnedavno je pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej vina. Od sorte vinove loze žametovke u prosjeku se godišnje proizvede oko 30 litara vina, kojim se pune male boce od 0,25 litara te se ne može kupiti, već se poslužuje samo posebnim gostima i državnicima.

Na svečanoj dodjeli reznice su uručene od strane gradonačelnika Maribora Aleksandra Saše Arsenoviča. U ime PZ-a Putniković reznicu je primio zaposlenik zadruge Tonći Rabušić, a na svečanosti je bio i načelnik Općine Ston Vedran Antunica. Poljoprivredna zadruga Putniković u travnju planira posaditi darovanu sadnicu ispred Muzeja vina, koji će u budućnosti postati središtem cjelokupne građe vezane za vinogradarstvo i vinarstvo. Time Putniković postaje jedno od mjesta u svijetu gdje je posađena reznica najstarije vinove loze.

dpp