Subota, 07 Siječanj 2023 12:47

Radovi u Čibači nastavljaju se u ponedjeljak

Piše:
Radovi u Čibači nastavljaju se u ponedjeljak Foto: Kate Šutalo Cvjetković

U ponedjeljak 9. siječnja trebali bi se nastaviti radovi na sanaciji i proširenju ulice Put svetog Luke u Donjoj Čibači u Župi dubrovačkoj. Radovi su započeli 14. studenoga prošle godine te je privremeno za promet zatvoreno pedesetak metara dionice od križanja s ulicom Put dr. Ante Starčevića do kućnog broja 16.

Međutim, već duže vrijeme nema radova na toj dionici što je uzburkalo duhove žitelja župskog naselja Čibača. Prema riječima Iva Breškovića koji nam se obratio na redakcijski e-mail, a čija je kuća u blizini gradilišta, radovi na toj dionici koja je bitna za prometnu komunikaciju tog dijela Župe dubrovačke donijeli su i probleme.

„Stanovništvo Donje Čibače je prisiljeno služiti se alternativnim putem koji je oko dva kilometra duži i upućuje dalje na glavnu komunikaciju, odnosno Jadransku magistralu. Sve to dodaje kilometražu kako bi se došlo do željenog cilja. Uglavnom za ono što nam je prije trebalo 50 metara sada nam treba najmanje dva kilometra.” – pojasnio je Ivo Brešković.

„Sve bi se i moglo tolerirati da se za uređenje tog puta predvidio razuman rok. Ali od 14. studenog 2022. godine do danas put je raskopan, zatvoren, a radovi obustavljeni do daljnjeg. Razlog je što HEP u Dubrovniku nema potrebne elektro kablove da zamjeni postojeće koji su ukopani u putu i za sve treba pitati centralu u Zagrebu. Navodno u HEP-u je takva birokracija, kao da smo u 19. stoljeću, pa im treba enormno mnogo vremena da se riješi minoran problem infrastrukture ali zato ekspresno dostavljaju enorme račune za struju.” – naveo je Ivo Brešković.

Navode o problemu s HEP-om pročelnik jedinstvenog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić smatra smiješnim.

- Na toj je dionici trebalo ručno otkopati kabele visokog i srednjeg napona. Međutim, počele su velike kiše i bilo je previše opasno da se ti radovi izvode po kiši dok je voda radnicima bila gotovo do koljena. Nakon kiše, izvođači su otišli na kolektivni godišnji odmor, što je i bilo planirano. Nakon Sveta tri kralja, radovi se nastavljaju u ponedjeljak i ako više ne bude velikih kiša, sve bi se trebalo ubrzati. Procjena je da bi se radovi na tom dijelu trebali obavljati još nekih dvadesetak dana, a onda se prelazi na sljedeću, odnosno gornju dionicu koja ide prema trafostanici. – pojasnio je Marić, dodajući kako i on sam živi u tom dijelu Župe dubrovačke te sa svojom obitelji dijeli sudbinu i svojih susjeda.

Ističe nadalje kako s HEP-om nikad nisu imali nikakvih problema na nijednom gradilištu diljem Župe dubrovačke, te da su njihovi djelatnici spremni prespojiti kabele nakon što izvođač, a to je Texo gradnja završi svoj dio radova.

- Netko misli da je lako riješiti taj nered s kabelima koji se stvarao proteklih 50 godina. Ima tu svakojakih kabela, duplih, ma svega, a i trafostanica je već jednog bila pregorila. Sad želimo da se konačno uvede red. – rekao je župski pročelnik Jure Marić.