Petak, 08 Listopad 2021 12:50

Raguž, Cetinić i Maslać o problematici vijećničkih pitanja

Vijećnik DUSTRA-e Željko Raguž još je u prošlom sazivu Gradskog vijeća predlagao da se vijećnička pitanja održavaju na kraju sjednice. Nakon što ih je uoči izmjena Poslovnika Gradskog vijeća predsjednik Marko Potrebica na prošloj sjednici probno stavio na kraj sjednice, Raguž smatra kako je to bio pun pogodak.

No, s druge strane vijećnik Ivan Cetinić s KLGB Ivice Roka ističe kako pitanja gradonačelniku vijećnici trebaju postavljati na početku, a ne na kraju sjednice Gradskog vijeća.

- Po meni je to pun pogodak jer sam apsolutno za to da vijećnička pitanja moraju biti na dnevnom redu, vijećnici imaju pravo pitati, ali ne na početku jer su tada vijećnička pitanja tu samo radi samopromocije pojedinih vijećnika. Rijetko koja sjednica prođe bez da je na dnevnom redu preko 30 točaka 30 točaka i većinom tu budu točke koje su aktualne ili primjerice točke koje se odnose na gradske tvrtke. Dakle, nema potrebe da se gradonačelnika pita neko pitanje o gradskim tvrtkama ako je točka koja se odnosi na to poduzeće već na dnevnom redu. - kazao je Raguž.

- Rijetka su naime ona pitanja koja se ne mogu postavljati kroz dnevni red sjednice, ovisno od točke do točke i ovako svaki put na prvoj točki izgubimo tri do četiri sata, a kad na red dođu ozbiljne točke, kad bi vijećnici trebali biti skoncentirani da mogu raspravljati to bude jako kasno jer su svi već umorni.- rekao je vijećnik DUSTRA-e Željko Raguž.

Vijećnik Ivan Cetinić s KLGB Ivice Roka smatra da vijećnička pitanja moraju i dalje biti na samom početku sjednice.

- Vijećnička pitanja treba vratiti na prvo mjesto jer to je jedina prilika da se neka način pitanja postave. Ako netko misli da je to gubljenje vremena upravo je suprotno jer važno je da građani imaju priliku čuti što je odgovorio gradonačelnik na pitanje koje je netko od njih sugerirao vijećniku da ga postavi. Ako su vijećnička pitanja u 22 sata pa tko će od građana to čekati. - kazao je Cetinić.

Mišljenja je da bi sjednice trajale puno kraće kad vijećnici tijekom rasprava ne bi tratili vrijeme na međusobna prepucavanja.

- Nisam ni za to da se vijećnička pitanje vremenski ograniče. Kad se gledaju sama pitanja, puno su važnija ona koja postavljaju oporbeni vijećnici jer pitanja koja postavljaju vladajući su bez veze. Što se tiče vremena i prigovora kako vijećnička pitanja traju satima, najviše se vremena izgubi kad se vijećnici tijekom rasprave na raznim točkama međusobno prepucavaju, jedan drugoga podbadaju i spuštaju raspravu na osobnu razinu. Sve replika na repliku, gubi se vrijeme, a ništa konkretno nitko ne govori nego samo jedan drugog podbadaju. - rekao je Ivan Cetinić vijećnik KLGB Ivice Roka.

Vijećnik HDZ-a Ivan Maslać mišljenja je pak kako bi vijećnička pitanja, ukoliko se tako složi većina, mogla biti zadnja točka dnevnoga reda sjednica.

- Ako se većina složi da probamo s vijećničkm pitanjima na način da se ona postavljaju gradonačelniku na kraju sjednice, ne vidim razloga da tako i ne bude. Ako se to ne pokaže kao dobro rješenje, uvijek možemo primijeniti Poslovnik i vratiti sve na staro, odnosno vratiti pitanja vijećnika na početak sjednice. - kazao je Maslać.

Prokomentirao je i mogućnost da se trajanje vijećničkih pitanja, kao što je to primjer u Županijskoj skupštini, vremenski ograniče na sat vremena. Tada naime, ne traju do beskonačnosti, no svi vijećnici koji se prijave ne stignu postaviti pitanje županu. Maslać je ipak za opciju da svi vijećnici koji se prijave dobiju mogućnost gradonačelniku i postaviti pitanje ili dva, koliko je Poslovnikom omogućeno.

- Ukoliko bismo trajanje vijećničkih pitanja vremenski ograničeni tada sigurno svi vijećnici ne bi stigli postaviti pitanja gradonačelniku ili resornim pročelnicima, tako da sam bliži ovoj opciji da svi vijećnici koji se prijave postave pitanja i na njih dobiju dogovore. - rekao je Maslać.

Budući da je na prošloj sjednici na kojoj su vijećnička pitanja uoči izmjena Poslovnika Gradskog vijeća, eksperimentalno bila zadnja točka dnevnoga reda, ostao do kraja, Maslać je odgovorio na pitanje je li se ta točka na kraju zapravo razvodnila.

- Gledano iz tog kuta, moglo bi se reći da jesu, ali ako uzmemo u obzir da su tijekom rasprava po točkama dnevnoga reda, a među kojima je bilo i Izvješće o izvršenju proračuna za prvu polovicu tekuće godine, koja je bila iznimno opsežna, može se reći kako su vijećnici zaista pitali gradonačelnika, pročelnike pa kasnije i direktore gradskih komunalnih tvrtki, sve što ih je zanimalo, tada je jasno zašto tijekom postavljanja vijećničkih pitanja nije vladala ona atmosfera na koju smo navikli. Zapravo se puno više pitanja gradonačelniku može postaviti kroz raspravu. No, ako građani navikli da tijekom vijećničkih pitanja imamo neku vrstu showbizza onda je atmosfera na vijećničkim pitanjima na posljednjoj sjednici bila mlaka, ali mi vijećnici nismo tu da bismo od sjednica radili showbizz i na takav način na sebe skretali svjetla reflektora. U konačnici, ni građani to ne žele. Ma nama je da ozbiljno raspravljamo sve one točke koje su na dnevnom redu. - kazao je vijećnik HDZ-a Ivan Maslać.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020