Srijeda, 23 Lipanj 2021 00:53

Raguž, Maslać i Selmani o obavezi izvještavanja posluju li vijećnici privatno s Gradom...

Piše:
Željko Raguž, Ivan Maslać i Nikša Selmani Željko Raguž, Ivan Maslać i Nikša Selmani

Dubrovački gradski vijećnici, i vladajući i oporba, iako se u mnogim stvarima razilaze, izmjene Zakona prema kojima će ubuduće morati javno obznaniti ako njihova ili tvrtka u kojoj su zaposleni posluje s Gradom ili gradskim poduzećima slažu se s tim zakonskim novostima o kojima je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE. Štoviše, ističu kako su i prije trebale stupiti na snagu.

Kad su u pitanju izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, gradski vijećnik HDZ-a Ivan Maslać ističe kako su svake izmjene Zakona koje imaju za cilj smanjiti korupciju u politici i povećati transparentnost u radu političara i više nego dobrodošle.

- U svim javnim društvima prilikom javne nabave morate ispuniti izjavu da niste u sukobu interesa i čini mi se da navedene izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa samo idu dublje u smjeru smanjenja korupcije i povećanju standarda ponašanja i djelovanja na svim razinama. - kazao je Maslać.

- Ove izmjene Zakona zapravo su na korist ljudima koji rade u tvrtkama koje posluju s nekom od jedinica lokalne samouprave ili poduzećima u njihovu vlasništvu jer kad se oni javno deklariraju, kad se kao vijećnici u nekom predstavničkom tijelu, deklariraju javno obznane da imaju poslovni odnos s nekom jedinicom lokalne samouprave, tada svaka njihova buduća poslovna suradnja nije više predmet spekulacija, a često se takve vrste poslovnih suradnji dovode u pitanje, a da se ne propituju stvarni razlozi takve suradnje i jesu li one dobre ili loše. Uvijek se postavlja to pitanje korupcije i zato smatram da su svake izmjene zakona koje imaju za cilj povećati transparentnost dobrodošle. - rekao je gradski vijećnik HDZ-a Ivan Maslać.

Isto razmišlja i Željko Raguž iz DUSTRA. Štoviše, ističe kako oni koji bi navedene Zakonske izmjene odvodili u pitanje, nemaju što raditi u predstavničkim tijelima.

- Iz godine u godine na snagu stupaju nove izmjene Zakona koje imaju za cilj povećati transparentnost. Nemam ništa protiv takvih izmjena zakona, dapače pozdravljam svaku zakonsku izmjenu kojoj se povećava transparentnost u radu političara. Smatram da netko tko je izabran u predstavničko tijelo, ne bi trebao imati ništa protiv ovih zakonskih izmjena jer je onda na krivom mjestu. - kazao je Raguž.

Izmjene zakona o sprečavanju sukoba interesa pozdravljaju i srđevci, koji inače inzistiraju na što većoj transparentnosti rada Gradske uprave. Primjerice, još dok su djelovali kako građanska inicijativa, njihova bivšeg vijećnika Ljuba Nikolića često se prozivalo zbog poslovnog odnosa njegove tvrtke s Gradom Dubrovnikom. Iako u tom odnosu nije bilo ničega spornog, on se ipak dovodio u pitanje. Vijećnik Srđ je Grad Nikša Selmani ističe kako vijećnici ne smiju biti nedodirljivi, dapače, oni moraju biti primjer građanima.

- Zakonske izmjene o sprečavanju sukoba interesa su opravdane jer mi kao vijećnici predstavnici građana koju su nas odabrali podliježemo i zakonima. Navedenim zakonskim izmjenama smanjit će se i neugodnosti jer ljude često javno proziva, a da za tim nema nikakve potrebe. Naime, kad se gleda razvoj naše države i zajednice u proteklih 30 godina, mislim kako je došlo vrijeme za još transparentniji model i pristup. Mnogi se događaji i odnosi u medijima ne bi pratili kao spektakli da je transparentnost veća jer kad su informacije poput poslovnih odnosa vijećnika i njihovih tvrtki s jedinicom lokalne samouprave javno objavljeni i dostupni tada se zna i na čemu se zasniva njihov eventualni poslovni odnos. - rekao je vijećnik Srđ je Grad Nikša Selmani.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020