Petak, 03 Lipanj 2022 18:52

Raguž o kulturnim ustanovama: „Prosjek je za neke druge, ali ne i za Dubrovnik”

Željko Raguž Željko Raguž Foto: Grad Dubrovnik

„Što zaslužuje biser Jadrana i najljepši Grad na svijetu? Zaslužuje sve osim prosjeka, jer prosjek je za neke druge, ali ne i za Dubrovnik.” - tako danas priopćenje počinje predsjednik DUSTRA -e Željko Raguž koji navodi kako je u gradskoj vijećnici jučer „bilo žustro” te da su vijećnici „nakon dugo vremena, imali kvalitetnu i argumentiranu raspravu na temu ustanova u kulturi”.

Željko Raguž često je bio na meti kritika kulturnih djelatnika zbog svojih izjava o ovoj temi, a te kritike u pravilu su bile podcjenjivačke, jer „kulturnjacima” se ne sviđa baš kad o kulturi govori netko tko u nju nije direktno involviran, nije neko „otkrivanje tople vode” da među njima ima i onih koji uistinu misle da njihov rad nitko drugi ne bi smio vrednovati osim – njih samih ili u boljem slučaju isključivo kritičari, kojih pak – nema, ili ako ih ima onda o kulturnim zbivanjima u Dubrovniku pišu i govore isključivo uz superlative.

Nije propustio toga se dotaknuti niti Željko Raguž.

„Tek sad dolazimo na ono što zadnjih godina DUSTRA neprestano govori i nebrojeno puta, namjerno ili ne, ostaje neshvaćena. Svaki početak je težak, ali je zato konačni rezultat slađi. Ne vjerujete? Sjetite se zidina i dva usamljena čovjeka na početku, a danas nema sugrađanina koji ne misli jednako. Isto tako možemo povući paralelu s kulturom – od zgražanja i visokih tonova došli smo do respekta i uvažavanja, jer kako drugačije objasniti da je napokon u redovni dio Dubrovačkih ljetnih igara uvršteno kazalište Marina Držića s vlastitom predstavom?! Teško će vam prosječni građanin Dubrovnika vjerovati kad mu kažete da su Kinematografi neuspješni jer imaju sav potencijal za vrhunska postignuća. Prostori na najboljim lokacijama u Gradu poput Kina Slavice, Jadrana, Slobode ili Visie ne zaslužuju osrednjost već kulturu spektakla, kako je gospodin Selmani lijepo rekao.” - napisao je Raguž u današnjem priopćenju u kojem hvali Dom Marina Držića i Kazalište Marina Držića gdje su, veli on, „najbolji primjeri pravih ljudi na pravim mjestima”, koji će, napiso je političku podršku DUSTRA -e i pohvale uvijek imati.

„Ne zato jer te voditelje poznamo osobno, nego zato što je njihov rad najbliži izvrsnosti kojoj Dubrovnik uvijek mora težiti. Kako bismo postali zaista kultura spektakla, trebaju nas prepoznati sugrađani i strani gosti, što nažalost izostaje, a to znači da smo još uvijek, osim nekoliko iznimaka, prosjek. Kad se budu ocjenjivali programi, a ne unaprijed dobiveni iznosi, onda će stvari krenuti još za stepenicu više. Žurit ćemo polako, jer i najtamnija noć završava svitanjem.” - zaključio je Raguž.

D. Mladošić

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019