Srijeda, 05 Svi 2021 20:16

Raritet: „Prelistajte” izvanredno izdanje lista „Hajduk” uz smrt Josipa Broza Tita

Raritet: „Prelistajte” izvanredno izdanje lista „Hajduk” uz smrt Josipa Broza Tita Foto: Dubrovnikpress.hr

Prije 41 godinu, 4. svibnja 1980. preminuo je predsjednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito, a osim dnevnih i tjednih novina koje su tiskale izvanredna izdanja za 5. svibnja, jednako tako izvanredno izdanje svog lista „Hajduk” tiskao je i istoimeni nogometni velikan koji je, nije tajna, pokojnom Brozu bio omiljeni nogometni klub, što je uostalom i istaknuto upravo u tom izvanrednom izdanju.

Nogometni klubovi danas imaju web stranice, a uglavnom su samo velikani nekada imali svoj list, među njima i Hajduk. Dubrovnikpress.hr kao raritet donosi danas cijelo izvanredno izdanje lista „Hajduk” koji je klub tiskao povodom smrti druga Tita s naslovom „Umro je naš drug Tito”. Cijelo izdanje moćžete vidjeti u fotoprilogu ispod teksta.

Tito je inače bio nositelj u to vrijeme najviših Hajdukovih priznanja – zlatne značke s brilijantom, partizanskog spomen štita, zlatne jubilarne značke, zlatnog prstena s amblemom kluba i zlatne jubilarne plakete. Tito je inače bio i počasni predsjednik splitskog Hajduka.

Na duplerici tadašnjeg Hajdukova lista, tiskanog u povodu smrti Josipa Broza, nazvanoj "Naši najdraži susreti" u tekstu "S Titom u ratu i miru", istaknuto je "šest nezaboravnih susreta s drugom Josipom Brozom TITOM", za koje se navodi da će "ostati trajno zapisani zlatnim slovima u povijesti Hajduka".

"Genijalni tvorac svih pobjeda jugoslavenskih naroda predsjednik Josip Broz TITO, u tim susretima želio je, u prvom redu, izraziti priznanje Hajduku za njegov nesumnjiv doprinos oslobodilačkoj borbi naših naroda i dostojno reprezentiranje u svijetu veličanstvene borbe za slobodu i ljepšu i sretniju budućnost. I za ne male zasluge u razvijanju i unapređenju sporta u slobodnoj socijalističkoj Jugoslaviji, za gajenje istinskog sportskog duha i posebno za brižno njegovanje bratstva i jedinstva - najveće tekovine naše Revolucije.

Veće i ljepše nagrade za časno obavljenu ratnu misiju i doprinos u izgradnji Titove Jugoslavije Hajduk nije mogao dobiti. U bezgraničnom ponosu na ta najdraža priznanja, koja je Hajduku ukazao velikan i neimar Josip Broz TITO, neraskidivo je utkana i obaveza svim pokoljenjima igrača, funkcionera i prijatelja da smjelo i dosljedno, zajedno s čitavom našom zajednicom, koračaju naprijed Titovim putem." - navodi se u tekstu na duplerici tadašnjeg Hajdukova izvanrednog izdanja.

Inače, prvi susret Tita i hajdukovaca bio je 5. rujna 1945., kako se navodi "neposredno nakon završetka velikog oslobodilačkog rata", a "u povodu održavanja Prvog armijskog sportskog sleta u Beogradu".

Na tom su događaju u nogometnoj reprezentaciji Jugoslavenske armije protiv reprezentacije Narodne Republike Srbije igrala četvorica igrača Hajduka, Frane Matošić, Ljubomir Kokeza, Ivo Mrčić i Petar Brkljača. Na utakmici je bio i Tito.

"U vojničkim uniformama s titovkom na glavi, Frane Matošić, Ljubomir Kokeza, Ivo Mrčić, Petar Brkljača i dr. Šime Poduje našli su se toga dana u Bijelom dvoru pred legendarnim i velikim vođom naših naroda." – stoji u tekstu.

Tito je inače za susreta s tadašnjim hajdukovcima često znao isticati kako mu je Hajduk u srcu, a vodstvu i igračima poručivao je da njeguju bratstvo i jedinstvo.

Inače, baš u trenutku kad je 4. svibnja 1980. objavljena vijest da je umro Josip Broz Tito na poljudskom stadionu Hajduk je protiv Crvene zvezde igrao utakmicu 25. kola nogometnog prvenstva Jugoslavije.

U tekstu se navodi kako je utakmica prekinuta u 42. minuti. Tada je delegat utrčao na teren, sudac i igrači su zastali, a u prepunom gledalištu zavladala je tišina.

"Službeni spiker najavio je predsjednika Izvršnog odbora Skupštine općine Split i predsjedavajućeg Hajduka Antu Skataretika, koji je boreći se sa suzama i jedva kontrolirajući glas, nijemom auditoriju prenio najtužniju vijest da je umro veliki čovjek, veliki vođa i drug, strateg i kormilar svih naših pobjeda i uspjeha Josip Broz Tito! Pedeset tisuća ljudi ostalo je bez glasa, a onda su provalili osjećaji tuge, suze i jecaji. Kao po neko nevidljivoj komandi i dirigentskoj palici, taj ogromni ljudski zbot zapjevao je sa suzama u očima i tugom u srcima tužno ali odlučno: Druže Tito, mi ti se kunemo!" - stoji zapisano u izvanrednom izdanju lista Hajduk tiskanom u svibnju 1980. povodom Titove smrti.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020