Utorak, 01 Ožujak 2022 10:12

Raskida se ugovor sa zagrebačkim Sveučilištem za benediktinski samostan na Lokrumu

Piše:
Raskida se ugovor sa zagrebačkim Sveučilištem za benediktinski samostan na Lokrumu Foto: Davor Mladošić

Grad Dubrovnik želi jednostrano raskinuti ugovor sa Sveučilištem u Zagrebu kojem je samostan na Lokrumu još 1991. pod određenim uvjetima dan na raspolaganje i upravljanje. Nakon što ga Gradsko vijeće na sjednici 8. ožujka ovlasti, gradonačelnik Mato Franković jednostrano će raskinuti ugovor kojim su regulirani raspolaganje, korištenje i uređenje bivšeg benediktinskog samostana na Lokrumu.

Naime, sukladno ugovoru iz svibnja 1991. koji su sa Sveučilištem u Zagrebu potpisali Grad Dubrovnik kao sljednik ondašnje Općine Dubrovnik, Zavod za obnovu Dubrovniku i Javna ustanova Rezervat Lokrum, zagrebačko Sveučilište dobilo je na raspolaganje benediktinski samostan s ciljem da u njegovu kompleksu uredi Znanstveno nastavnu stanicu.

Zagrebačko Sveučilište u proteklih 30 godina u benediktinskom samostanu nije naime učinilo ništa, zbog čega je samostan, koji je inače kulturni spomenik pod zaštitom UNESCO -a, u iznimno lošem stanju.

Nekretnine bivšeg samostana inače su u vlasništvu su Javne ustanove Rezervat Lokrum koja ih održava o svom trošku. Da bi spriječili njegovo daljnje propadanje JU Rezervat Lokrum pokrenuo je postupak obnove samostana i Maksimilijanove rezidencije. Izrađene su vrtne studije i konzervatorski elaborati te je plan projekt obnove prijaviti na fondove EU-a.

Grad Dubrovnik je inače u više navrata, još od 2006. pokušao sa Sveučilištem u Zagrebu raskinuti ugovor raspolaganju, korištenju i uređenju Benediktinskog samostana, a kako to Sveučilište u proteklih 30 godina nije učinilo ništa što bi dalo naslutiti da namjeravaju ispuniti svoje ugovorne obveze, Grad Dubrovnik stava je da su se konačno stekli uvjeti za raskidom navedenog ugovora.