Utorak, 27 Prosinac 2022 14:23

Rasprava o rebalansu proračuna pretvorila se u raspravu o kampanji srđevaca i Dajmo ruke

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Grad Dubrovnik

Gradsko je vijeće Grada Dubrovnika usvojilo četvrti i posljednji rebalans proračuna za 2022. godinu, a gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je dosta vijećnika prilikom usvajanja proračuna bilo skeptično hoće li se on ostvariti.

No, umjesto o rebalansu zapravo se raspravljalo o tome jesu li srđevci nakon kotarskih izbora platili račune za oglašavanje nezavisnim listama koje su se natjecale.

- Jeste li platiti račune nezavisnim listama ili niste, to je osnovno pitanje.- rekao je Franković, kojega je Đuro Capor (SG) podsjetio je kako srđevci uvijek predlažu da se sredstva za rad političkih stranaka smanje.

- Mi zaista jesmo donijeli odluku da ćemo podržavati da se građani uključe i izađu na kotarske izbore. - rekao je Capor, kojemu je Franković ponovo postavio isto pitanje.

- Je li politička stranka SJG plaćala račune nezavisnim listama za promidžbu i marketing? Trebalo je tiskati majice, HDZ uopće nije imao kampanju, vi ste jedini bili na banerima i to je u redu. - rekao je Franković te Caporu ponovio pitanje o financiranju nezavisnih lista na kotarskim izborima.

Capor je odgovorio kako revizija u tome što je SJG platio kampanju za liste Dajmo ruke nije našla ništa sporno.

Vijećnik Nikša Selmani (SJG) istaknuo je kako se Mato Franković ne ponaša kao gradonačelnik svih građana što je naljutilo Frankovića.

- Kad ne znaš kako odgovorit na pitanje onda zamuti odgovor i prebaci ga u korner i dopusti stranci da puca iz kornera i zaboravi na postavljeno pitanje.- rekao je Franković te istaknuo kako već 35 minuta pita je li SJG s računa svoje stranke tijekom kotarskih izbora plaćao račune nezavisnim listama.

Vijećnik Capor na kraju je odgovorio na pitanje, ali ne gradonačelniku Frankoviću, nego vijećniku Krešimiru Markoviću (HS) koji je također pitao jesu li srđevci financirali kampanju nezavisne liste Dajmo ruke.

- SJG je zaista financirao kampanju Dajmo ruke i članovi SJG jesu bili na tim listama, a financirali smo i kampanje izvan Dubrovnika, poput referenduma u Puli. - rekao je Capor.

- Ako ste to napravili, napravili ste prekršaj koji je kažnjiv. Vi ste po mom grubom izračunu potrošili neki 100 – tinjak tisuća. - rekao je Franković te dodao kako srđevce ima za pitati još puno pitanja za koje će tek doći vrijeme.

Kad je u pitanju rebalans proračuna za 2022. Franković je istaknuo kako je ispravno planirao prihode za godinu na izmaku.

- Kad uzmemo planirana izvorna sredstva od 472 milijuna kuna, ostvarenje na kraju studenoga je 459 milijuna kuna, dakle preostalo je uprihodovati 13 milijuna kuna u ovom razdoblju i pokazalo se da smo ispravno planirali prihode. - kazao je Franković te dodao kako se umanjenje proračuna odnosi na kredit za javnu rasvjetu.

- Prebacujemo sredstva za iduću godinu i moramo ih umanjiti jer smo na javnoj nabavi dobili povoljniju cijenu od 6,8 milijuna kuna, a planirali smo 14 milijuna kuna za javnu rasvjetu. - rekao je Franković te dodao kako sa stanjem u proračunu i priljevom sredstava može općenito biti zadovoljan.

- Možemo i trebamo biti zadovoljni jer je uslijedio financijski oporavak i pred nama su izazovi, ali vjerujem da u idućoj godini možemo krenuti u realizaciju projekata svojim sredstvima i na takav način možemo krenuti naprijed po pitanju obnove, sanacije i uređenja brojne komunalne infrastrukture na području grada. - kazao je Franković te se osvrnuo na subvenciju Libertasu.

- Važno je reći da subvencije Libertasu ne bi bile tolike da kojim slučajem nemamo 7.500 besplatnih pokaza. Ako se netko vozi besplatno, to netko treba i platiti, a taj netko je Grad. Mi sad izdavajmo četiri milijuna kuna za Libertas jer smo se to obvezali po ugovoru. Nadstandard koji ima Dubrovnik
nema nijedan grad u Hrvatskoj, od pomoći umirovljencima do pomoći drugim kategorijama pa do najveće pomoći, a to su besplatni pokazi. Dakle, negdje oko 70 posto korisnika Libertasa vozi se besplatno, to netko treba platiti i ne mislim da to treba ukidati.- smatra Franković, kojemu je nezavisni Andro Vlahušić odgovorio kako je on zaslužan za taj nadstandard.

- Taj nadstandard koji imamo dolazi od prihoda koje niti jedan drugi grad nema, od DuPassa, zidina, agencija. Ne zaboravimo da je Libertas ove godine od DuPassa dobio pet milijuna kuna.- rekao je Vlahušić.

Kad je u pitanju Libertas, Marko Potrebica (HDZ) najavio je revidiranje prava radnika u toj gradskoj tvrtki.

- Moram najaviti da ćemo morati redvidirati materijalna prava djelatnika jer zaslužuju u inflaciji bolje financijske uvjete. - najavio je Potrebica.