Nedjelja, 12 Veljača 2023 14:41

Ravnatelj OB Dubrovnik Bekić: Da liječnici dodatno rade u matičnoj, a ne u drugim ustanovama, liste čekanja bile bi manje

Piše:
Ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Foto: dpp/arhiva

Da su liste čekanja jedan od najvećih problema kako hrvatskog zdravstva, tako i dubrovačke Opće bolnice kao dijela tog sustava svjestan je i ravnatelj doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić.

- Liste čekanja su problem, ali je pri tome upitna moralna odgovornost pojedinca hoće li izvan radnog vremena raditi u drugoj ustanovi, dok u matičnoj ima poveću listu čekanja. No, to su pitanja koja treba riješiti država, ne zdravstvene ustanove kao što je Opća bolnica Dubrovnik. - rekao je ravnatelj Bekić, te naglasio:

- U dubrovačkoj bolnici se radi i popodne i vikendom. Naši djelatnici izvan redovnog radnog vremena dodatno obavljaju sve vrste sistematskih preglede, posebno i za hrvatske branitelje iz svih krajeva Dubrovačko - neretvanske županije. Svi su oni uredno plaćeni za taj dodatni posao. - rekao je Bekić.

Ističući kako se u dubrovačkoj bolnici u popodnevnim satima može obaviti ultrazvuk štitnjače ravnatelj Bekić je rekao:

- Lista čekanja je velika i određeni broj educiranih djelatnika nakon radnog vremena radi ultrazvuk štitnjače. To je dobro za sve naše korisnike jer mogu ranije doći na red i besplatno obaviti tu pretragu da ne moraju plaćati kod privatnika. Naši djelatnici koji to rade izvan radnog vremena su dodatno plaćeni. - pojasnio je Bekić te naglasio:

- Smatram da bi bilo sjajno da zdravstveni djelatnici poslije radnog vremena dodatno rade u matičnoj ustanovi, što bi im se i dodatno plaćalo, a ne da idu isti posao raditi u drugu zdravstvenu ustanovu. Na taj bi se način smanjivale liste čekanja i pacijenti bi svakako bili zadovoljniji. No, sve je to stvar zakonske regulative što se rješava na razini Ministarstva, a ne zdravstvenih ustanova. - smatra ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. sc. Marijo Bekić.