Nedjelja, 15 Ožujak 2020 13:56

Razlika između ugostitelja i građevinara

Čim je započela kriza zbog pandemije korona virusa „skočili” su ugostitelji, odmah su počeli povlačiti za rukav i pritiskati gradsku vlast kako će im se pomoći, hoće li im Grad ukinuti naplatu javnih površina, smanjiti davanja itd.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković inače je kazao kako će se o pomoći svim sektorima gospodarstva, ne samo ugostiteljima, razmišljati na koncu lipnja, odnosno kad se vidi kakve će sve posljedice imati aktualna pandemija korona virusa i kako će se sve razvijati do kraja lipnja. Drugim riječima, ukoliko se pandemija smiri i situacija normalizira, neće ni biti razloga za ekstra mjere pomoći gospodarstvu iako će gubitaka naravno biti. No, ne mora se svake godine raditi s dobiti, a odgovorni poduzetnici koji su mogli ostvariti dobit proteklih godina izvući će se tim „viškovima”. To je svijet gospodarstva, a ugostitelji, i inače uz cjelokupni turizam privilegirani dio poduzetništva, valjda to baš ne razumiju najbolje. I sam gradonačelnik je na jednom nedavnom sastanku zaključio: „Ponašaju se kao da smo oni postoje!”

Valjda nema poduzetnika zbog kojih Dubrovčani, i opravdano i neopravdano, više njorgaju od ugostitelja i - građevinara. No, postoji u ovoj krizi oko korona virusa jedna ogromna razlika među njima. Naime, za razliku od ugostitelja, pohvalna je reakcija građevinara na krizu i priopćenje koje je pak uputila Strukovna grupa građevinara pri HGK ŽK Dubrovnik.

A u svom priopćenju, koje bi mogli slijediti i ugostitelji, građevinari navode:

„U svjetlu najnovijih događaja oko korona virusa kao i poduzetih i najavljenih mjera od strane gradske vlasti smatramo korektnim i potrebitim izraziti našu punu podršku prema racionalnom korištenju javnih sredstava. Svjesni smo da će ovi događaji ostaviti traga i na našu gospodarsku granu i da ćemo svi, više ili manje, podnijeti određene gubitke. Koliko i u kojoj mjeri, to sada nije moguće predvidjeti.

Ono što svakako moramo je dati podršku institucijama na svim razinama kako bi čim efikasnije suzbili epidemiju i prebrodili nadolazeći period. Od državnih vladajućih struktura očekujemo da vodi brigu i oko nas poduzetnika čije poslovanje je ugroženo ili će biti ugroženo pojavom korona virusa.

Pod ovim najprije podrazumijevamo mjere koje je HGK predložila nadležnim institucijama. U tom smislu pozivamo sve poduzetnike da razmišljaju na način što u ovom trenutku oni mogu napraviti za društvo, a čvrsto vjerujemo da će i država povesti brigu kroz razne mjere pomoći poduzetnicima.” - piše u priopćenju Strukovne grupe građevinara.

D. Mladošić

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020