Ispiši ovu stranicu
Utorak, 24 Studeni 2020 13:57

Razumljivo: Ništa od dočeka Nove godine na Stradunu

Bez kućica i u puno skromnijem izdanju, sukladno epidemiološkim mjerama, Dubrovački zimski festival ipak će se održati, sukus je konferencije za novinare gradonačelnika Mata Frankovića i njegove zamjenice Jelke Tepšić. Dočeka Nove godine na Stradunu, posve je izvjesno, ove godine ipak neće biti.

Gradonačelnik je uvodno kazao kako se ovogodišnji Festival, sukladno COVID situaciji, promišljao u nekoliko scenarija. Kako je zbog epidemiološke situacije Dubrovački zimski festival nemoguće održati prema A scenariju, odnosno u onom obliku na koji smo navikli, s puno kućica, puno ljudi i puno događanja, promišljao se scenarij B koji je nešto restriktivniji, a prema kojemu bi se koncerti održavali na manjim trgovima, no i od tog se scenarija vrlo brzo odustalo i prešlo na scenarij C prema kojemu će se ovogodišnji festival održati u znatno manjem opsegu.

- Obzirom na epidemiološku situaciju, održali smo sastanak te se konzultirali sa Stožerom civilne zaštite Dubrovačko- neretvanske županije i odlučili smo se da obzirom na brojku zaraženih nećemo ići s kućicama, što ne znači da Festivala neće biti, bit će ga, ali na drukčiji način. Čitamo vrlo često kako je bolnički sustav u Hrvatskoj pred kolapsom i kako je veliki dio kreveta zauzet. Svjedoci ste i da, zbog dobre organizacije Opće bolnice Dubrovnik, ima dovoljno respiratora, kapaciteti su zadovoljavajući. Aktivirali smo i „bolnicu 2”, sve smo pripremili. - izjavio je Franković i riječ prepustio svojoj zamjenici Tepšić koja je otkrila kako će se odvijati nadolazeći Dubrovački zimski festival.

- Naš light motiv je advent u gradu kolendara jer kolenda je nešto što tradicijski obilježava Dubrovnik i postat će vrlo brzo naše zaštićeno nacionalno dobro. - kazala je Tepšić, nastavivši kako će se ove godine kolenda izvoditi iz Libertasova cabrio busa u kojem će brojni bendovi, klape i solisti, obilaziti grad i gradske kvartove i izvoditi kolende i ostale božićne pjesme. Ti se koncerti, kazala je, neće najavljivati kako bi se izbjegla veća okupljanja ljudi

Spremni su, rekla je Tepšić i brojni suveniri poput dekica, šalica i majica koji će se dijeliti sugrađanima, a jedan dio tih suvenira podijeli će se i ugostiteljima koji će ih poklanjati svojim posjetiteljima.

Osvrnula se i na dekorativno uređenje Grada pred božićne blagdane.

- Ono što grad čini izuzetnim i što njegovu ljepotu dodatno ističe su dekoracije kojima će Grad i ove godine obilovati. Više od 30 božićnih drvca različitih veličina bit će postavljeno na ulicama, a dio drvca će se podijeliti i ugostiteljima da urede svoje tarace. Više od tisuću rasvjetnih elemenata će zasjati u različitim dijelovima Grada. - rekla je Tepšić te najavila kako od subote kreće i vlakić. Kojom će rutom voziti i kako će se zbog COVID-a puniti, odnosno koliko će se djece moći u njemu istodobno voziti, Tepšić je izbjegla pojasniti.

Organizirani doček nove godine na otvorenom ove će se godine izbjeći, odnosno neće ga biti. Iako je gradonačelnik kazao kako je Grad spreman organizirati ga ukoliko se epidemiološka slika popravi te dodao kako je već s određenim izvođačima razgovarao, posve je jasno da od dočeka na Stradunu na kakav smo navikli posljednjih dvadesetak godina, zbog COVID-a neće biti ništa, što je i razumljivo i očekivano.

Inače, prvu adventsku svijeću gradonačelnik će sukladno tradiciji upaliti već ove subote na Stradunu. U isto vrijeme upalit će se i božićna rasvjeta. Trenutak je to kojim se inače Dubrovački zimski festival otvara, ali ove godine to će se dogoditi s puno manje pompe i preporučeno s puno manjim brojem ljudi.

nm