Petak, 11 Ožujak 2022 19:57

Recept za uspješan proljetni ribolov iz brodice: bijeli mamci i spora kontra

Piše:

Temperatura mora uskoro će početi rasti, a s njom i aktivnost riba. No, još barem pola mjeseca pri površini i u priobalju neće osjetno porasti pa je u narednom periodu najbolje loviti bulentinom.

Osim uvijek aktivnih pauka i ostalih bodljikaša, lovit će se i cjenjenije ribe poput arbuna, fratra, kantora, ali i, nešto rjeđe, ovrate. Kako su i na većim dubinama ribe još dosta neaktivne i u manjim formacijama, za što uspješniji ribolov važno je koristiti najprimjereniji predvez, voditi računa o izboru najlona, udica i mamaca, njihovom načinu montaže, te težini i boji olova.

Malobrojna i raspršena jata uvjetuju upotrebu završnjaka (sistema) velikih dimenzije, najbolje tipa očenaš, s kod nas najvećim dopuštenim brojem udica na jednom sistemu, a to su tri. Privezi (pjoci, primule) im trebaju biti dužine 60 do 70 cm, razmaknute toliko da se međusobno ne dodiruju.

Završnjake za proljetni ribolov ne treba praviti od osobito tankog najlona iz razloga što će dolaziti do neželjenog mršenja i pucanja najlona. Ovisno o izgledu terena, za ribolov arbuna, fratara, kantara i ostale bijele ribe koja rijetko prelazi težinu od jednog kilograma, dovoljni su predvezi osnove završnjaka debljine 0,26 do 0,28 mm, a privezi od 0,20 do 0,23 mm. Što se tiče osnovne strune, da bi se lakše osjetio ugriz ribe najbolje je koristiti „PE“ višenitku, uz obavezan „shock leader“, ublaživač udara. Dužina mu ovisi o dubini na kojoj se lovi. Tako, za lov na preko 40 metara dubine najlonski „shock leader“ može biti dugačak i svih 15 metara, dok za plitke terene ne treba koristiti duži od dužine štapa.

Pri odabiru udica za ovu vrstu ribolova treba izbjegavati kovane „inox“ te po mogućnosti koristiti udice s pločicom jer su one s prstenastim vezištem u pravilu deblje i teže pa se samim time teško mamče, a riba ih lako osjeti te izbjegava. Najbolje rješenje su udice oblika „Cristal“.

U ovakvom ribolovu boja olova veoma je važna jer uz miris boja ješke te olova je ta koja privlači ribu. Iskusni udičari koriste žutu za dubine iznad 20 metara te crveno-bijelu za pliće terene.

U rano proljeće, kao i zimi, riba najbrže napada bijele mamce. Najvažnije je koristiti svježe, ali veoma važno i dobro pripremljene mamce. Najdostupnija je lignja, od nekih prezrena, a nekima najbolja ješka. Mogu se koristiti i druge, najbolje u kombinaciji. Lignja mora biti oguljena, istučena i izrezana na duže trakice.

Filet lignje je najbolje na udicu nabosti svega dva puta, zatim je podignuti iznad čvora udice na najlon kako bi čvor i pločica spriječili spadanje mamca na krivinu i otkrivanje udice. S probadanjem se zatim nastavi sve dok se ne dođe do vrha udice. Na kraju se ostavi „repić“ ispod vrha da titra i privlači ribu. Tako pripremljena trakica lignje je gotovo neodoljiva većim kantorima, paucima i nerijetko arbunima.

Osim lignje, u ribolov obvezno treba nositi i mušulu te srđelu. Kod mamčenja mušule važno je ne obmotati je previše s elastičnom niti, kako ne bi bila pretvrda.

Mušula se može koristiti i u kombinaciji s lignjom, na način da se prvo namamči mušula na oko tri četvrtine udice, a zatim na njen vrh natakne lignja tako da je dio visi centimetar, dva ispod vrha. Takav kombinirani mamac je dobar iz više razloga; riba može birati draži zalogaj, udica je dobro skrivena i napunjena te kad prvo uzima viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijelu ješku.

ribolov press110322 3

Srđelu je, pak, najbolje koristiti na početku ribolova, i to na način da se jedan filet namamči na srednju udicu, a drugi tek lagano nabode da spadne s nje pri dodiru pribora s dnom ili najmanjeg dodira ribe. Na taj način abrumavanjem se i dodatno privlače veće ribe.

Sada, dok ribe još slabo rade, dobro je ponekad i neophodno obilatije abrumavati. Abrum je najbolje praviti od srđela, mljevenih mušula i kruha. Mušule treba samljeti i stuči, a srđele, koje ne moraju biti svježe, treba izrezati na komade da osim ispuštanjem krvi mame i veličinom. Veći dio primame treba činiti kruh, bez kore i dobro usitnjen. Sastojke je najbolje pomiješati prije polaska u ribolov kako bi se abrum homogenizirao. Abrum ne treba bacati nego spuštati do malo poviše dna, specijalnom hranilicom ili mrežastom vrećom s utegom. Ukoliko se lovi u kurentu, a to je u najvećem broju slučajeva, abrum nikako ne treba spuštati sa sidrom već posebnim konopom niz provu kako bi ga kurenat nosio u smjeru krme, s koje je najbolje loviti.
Važan čimbenik uspjeha ribolova iz brodice je sidrenje, a smjer i jačina kurenta te vjetra važan su čimbenik sidrenja. Tek kad se oba smjera utvrde može se pristupiti sidrenju i ribolovu. Važno je sidriti prije same pozicije kako bi se popuštanjem sidrenog konopa barka mogla pustiti niz kurenat na željenu poziciju.

Tijekom ribolova nikako ne treba držati štap napetim već valja popuštati do te mjere da vrh stoji ravno bez obzira na težinu olova, ali isto tako da reagira prilikom i najnježnijeg ugriza. U proljeće najčešće se neće osjetiti energično trzanje ribe prilikom prvog spuštanja sistema na dno, kao što je to slučaj u ljetnim mjesecima. Zato treba biti strpljivi. Osim toga, u ribolovu iz brodice vrlo je bitno pretraživanje terena. No, vrlo je važno na jednom mjestu nekoliko puta spustiti pribor, a ne nakon prvog spuštanja bez rezultata produžiti dalje.

U proljetnom ribolovu riba najčešće grize vrlo nježno i oprezno, stoga nikako ne preporučam trzati na prvi ugriz već popustiti i sačekati više uzastopnih ugriza kako bi bili sigurni da je riba progutala udicu.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019