Petak, 17 Studeni 2023 19:25

REKORDAN PRORAČUN GRADA DUBROVNIKA; POSADIT ĆE SE DRVOREDI; DUBROVNIK JE ŠAMPION TURIZMA

Proračun Grada Dubrovnika za 2024. rekordan je i iznosi 119,3 milijuna eura. U njegovu kreiranju sudjelovalo je preko tisuću građana. Grad Dubrovnik ovogodišnji je šampion turizma. Nastavlja se sanacija Orlandova stupa. Gradu Dubrovnoku uručeni su ugovori za drvorede na Bulevaru i u Gružu.

REKORDNI PRORAČUN GRADA DUBROVNIKA KREIRALO VIŠE OD TISUĆU GRAĐANA

Gradsko vijeće izglasalo Proračun Grada Dubrovnika za 2024. na iznos od 119.378.803 eura koji je najveći je dosad. U Proračunu nema više prihoda od prireza, no Grad neće povećati porez na dohodak čime se prosječnoj dubrovačkoj obitelji povećavaju godišnja primanja u iznosu od 680 eura.

Grad Dubrovnik će financirati i mjesečne pokazne karte učenicima osnovnih i srednjih škola za što je osigurano 160.000,00 eura, tako će se od 2024. u Dubrovniku 77 posto naših sugrađana voziti besplatno javnim prijevozom.

Uz podršku europskih sredstava nastavlja se ciklus ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte poput ceste Tamarić vrijedne četiri milijuna eura, Centra za starije 6.6 milijuna eura, nove boćarske dvorane 200 tisuća eura, nove knjižnice u TUP-u vrijedne 1.4 milijuna eura i niz drugih projekta.

Više od dva milijuna eura osigurano je za pojačano održavanje niza ulica na području Grada te više od dva milijuna eura za pojačano čišćenje javnih površina.

Kontinuitet ulaganja u objekte i poboljšanje uvjeta predškolskog i osnovno školskog odgoja i obrazovanja nastavlja se i u 2024. otvaranjem dva nova vrtićka objekta Solitudo i DOC te projektom dogradnje OŠ Mokošica čijom realizacijom će sve škole na području Grada ući u sustav jednosmjenske nastave.

Za 48,7 posto povećana su sredstva za sport, a za 101 program javnih potreba u kulturi izdvojit će se 55 posto više sredstava nego u prethodnoj godini. Osiguravaju se sredstva za rad dvije nove ustanove Dom Umirovljenika i Azil za životinje, a značajno povećanje ide i dubrovačkim vatrogascima čime će se dodatno poboljšati radna prava naših vatrogasaca.

Omogućiti priuštivo stanovanje mladim obiteljima prioritet je ove gradske uprave, a usvajanjem Proračuna osigurano je 900 tisuća eura za 30 dubrovačkih obitelji kojima će Grad s 30 tisuća eura pomoći pri rješavanju stambenog pitanja. Osim navedenog Grad nastavlja s provedbom mjera sufinanciranja ugradnje fotonaponskih solara za obiteljske kuće.

ITU PODRUČJU DUBROVNIKA VIŠE OD 22 MILIJUNA EURA

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika izglasalo je Odluku o suglasnosti sklapanja „Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.“ (ITU programa) s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Time je napravljen još jedan korak ka realizaciji ključnih investicija koji će se realizirati u sklopu ovog mehanizma, a u svrhu poboljšanje kvalitete života građana.

- Projekti su prijavljeni, a sljedeći korak je uručivanje ugovora koje se očekuje kroz sljedećih mjesec dana. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava očekujemo u 2024. nakon čega slijedi potpisivanje navedenog Sporazuma. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Grad Dubrovnik, kao središte urbanog područja koje obuhvaća i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle,  potpisnik je Sporazuma kojim će se definirati uvjeti provedbe mehanizma, nakon čega će Grad i okolne općine na raspolaganju imati 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu ITU mehanizma je Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja koji će imati direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje užeg gradskog područja. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru.

Grad Dubrovnik u posljednjih šest godina povukao je više od 300 milijuna eura europskih sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života svih građana.

DUBROVNIK JE ŠAMPION TURIZMA

Gradonačelnik Mato Franković preuzeo je priznanje ''Turistička destinacija godine - šampion hrvatskog turizma'', glavnu nagradu dodijeljenu u sklopu Dana hrvatskog turizma, na Svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Rovinju. Najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši tako još jednom izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u upravljanju destinacijom i postizanju održivog turizma, a uručio ju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

tjednisampion171123 min

- Vrlo sam ponosan što ova nagrada stiže u naš grad. Ovo je priznanje za sve naše sugrađane koji naporno rade kako bi održali i povećali kvalitetu turističke ponude Dubrovnika, ali i za sve napore koje smo uložili kako bi Dubrovnik uputili smjerom održivosti, na korist naših građana i zadovoljstvo naših posjetitelja. Izuzetno važnu ulogu tu je imao projekt ''Respect the City'', čija nas je provedba u međunarodnoj stručnoj javnosti pozicionirala kao predvodnika održivog turizma. - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Ove je godine Dubrovnik već ponio titulu najboljeg velikog grada za život u zemlji sveukupno, ali i najboljega u Smart city kategoriji. Dobitnik je i četiri međunarodne turističke nagrade: ''Meeting Star'' u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, ''Best Leisure Destination for Groups'', ''Europe's Leading Cruise Destination 2023'' i ''Europe's Leading Seaside Metropolitan Destination''.

- Ovo nam je ove godine peta turistička nagrada, ali ujedno i najdraža, a govori da se Dubrovnik vratio tamo gdje pripada, na put održivosti i ovo nas ohrabruje da idemo dalje u istom smjeru. Vjerujem da su večeras i svi Dubrovčani jako ponosni.- kazao je gradonačelnik Franković. 

NASTAVLJAJU SE RADOVI NA SANACIJI OŠTEĆENOG ORLANDOVA STUPA

Nastavlju se konzervatorsko – restauratorski radovi na sanaciji oštećenja Orlandova stupa. Kako su zahvati otpuštanja sile u njegovu centralnom trnu bili nesupješni, nakon provedenih pregleda zaključeno je da treba provesti strojno popuštanje sile centralnog trna.

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, prema smjernicama ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) i uz podršku Ministarstva kulture i medija, izradili su novi statički projekt skele i nacrt popuštanja sile, za što su također osigurani svi potrebni tehnički uvjeti.

Osnovni je razlog prethodno neuspjelog pokušaja veliko trenje između vanjskog plašta cijevi matice i epoksi smole kojom je zaliven prostor između cijevi matice i okolnog kamena, kao i veliko trenje navojnog spoja cijevi matice. Unutar sljedećih mjesec dana in situ se planira prenamjena postojeće skele, postavljanje hidrauličke preše i dodatnih uređaja za praćenje konstrukcije, pokušaj strojnog popuštanja sile te demontaža skele i vraćanje stare zaštitne ograde. Tek nakon uspješnog popuštanja sile osigurat će se uvjeti za sistematske konzervatorsko-restauratorske radove.

Nakon što je na tijelu stupa zamijećeno širenje postojećih vertikalnih pukotina i oštećenja, što je ozbiljno narušilo integritet i sigurnost spomenika te zabrinulo stručnjake i javnost, na inicijativu Ministarstva kulture i medija Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i Zavodom za obnovu Dubrovnika tijekom 2018. poduzeo je preventivne mjere zaštite. Najprije je provedeno 3D skeniranje postojećeg stanja, prema čemu je izrađena cjelovita dokumentacija. Zatim je oko Orlandova stupa podignuta skela zbog umanjenja rizika od nastanka daljnjih oštećenja te je istražen historijat dotadašnjih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Tijekom 2019. na Orlandov je stup u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu postavljeno sedam uređaja za statički monitoring, s ciljem praćenja ekspanzije pukotina te ukupnog stanja konstrukcije. Početkom 2020. u Dubrovniku je održan prvi sastanak stručnog tima za određivanje daljnjeg stručnog pristupa problematici postojećih oštećenja. Pozvani su stručnjaci ICCROM-a, UNESCO-a te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zavoda za obnovu Dubrovnika kako bi razmotrili prikupljene podatke te izradili detaljan plan metodološkog pristupa daljnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Od 2021. do kraja 2022. nastavljen je statički monitoring koji je nadopunjen prema smjernicama stručnog tima te su obavljena dodatna istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi poput: istraživanja dinamičkih parametara, sondažno i strukturalno istraživanje jezgre stupa, podljepljivanje nestabilnih dijelova kamena i ultrazvučno istraživanje pukotina. U navedenom razdoblju stručni tim sastao se dva puta, revidirajući sve rezultate i dinamiku istraživanja te je u listopadu 2022. službeno zaključen statički monitoring.

Na temelju svih istraživanja zaključeno je da je progresija vertikalnih oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog prenapregnutog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Također, utvrđeno je da je rast pukotina linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova je aktivnost najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Početkom 2023. obavljeni su preventivno-sigurnosni zahvati podupiranja Orlandova stupa, postavljeni su uređaji za praćenje ponašanja pukotina te je privremeno uklonjena metalna ograda s vrha stupa. U isto je vrijeme trajno uklonjena inoks-ploča s vrha stupa te je osiguran pristup centralnom trnu.

URUČENI UGOVORI ZA DRVOREDE NA BULEVARU I U GRUŽU

Gradu Dubrovniku uručeni ugovori u iznosu od 552.000,00 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojima će se na užem području grada posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala. Ugovore su u Zagrebu pročelnici Upravnog odjela za europske fondove Martini Skopljaković uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Na Bulevaru je planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom - nogometnim stadionom.

tjednidrvoredi 171123 min

Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva u iznosu do najviše 275.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. U Gružu je uz postojeću prometnicu uz Obalu Stjepana Radića predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature.

Temeljem provedenog javnog poziva, sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV. Cilj Javnog poziva je provedbom mjera povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske.

Projekti sadnje novih drvoreda u skladu su s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

REKONSTRUIRANO ZASUNSKO OKO NA LAPADSKOJ OBALI

Zahtjevno spajanje novog zasunskog okna na Lapadskoj obali na vodoopskrbnu mrežu grada Dubrovnika uspješno su obavili djelatnici Vodovoda Dubrovnik. Riječ je o radovima u sklopu rekonstrukcije Lapadske obale, kojima je sanirano dotrajalo zasunsko okno na prostoru kod INA-e Orsan.

- Ovo je bio težak zahvat jer je riječ o iznimno važnom čvorištu pa smo zbog ovih radova morali zatvoriti vodu tom dijelu Lapada. Radilo se u teškim uvjetima s konstantnim prodorima morske vode, ali djelatnici Vodovoda uspješno su savladali i ovaj zadatak. Radovi bili su nužni jer je postojeće zasunsko okno bilo u lošem stanju, a u sklopu rekonstrukcije Lapadske obale obaveza izvođača radova je i postavljanje novog cjevovoda cijelom dužinom zahvata ovog projekta te njegovo spajanje na mrežu. Stoga su djelatnici Vodovoda zajedno s izvođačima radova surađivali u svim fazama rekonstrukcije ovog vodoopskrbnog čvorišta, koje je već ranije definirano kao jedna od kritičnih točaka'. - kazao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako su pripreme za ovaj zahvat trajale neko vrijeme upravo zbog složenosti potrebnih radova.

tjedniokno171123 min
Naime, samo okno izrađeno je ranije i u njega su već tada montirani zasuni, upravo kako bi se što manje ometao život stanovnika Lapada i skratilo vrijeme bez vode na najmanju moguću mjeru. Ujedno je najavljeno skoro prespajanje postojećih priključaka na novi cjevovod.

Investicija financirana je od strane Grada Dubrovnika kroz projekt rekonstrukcije Lapadske obale, a njezinim dovršetkom osigurat će se, između ostalog, dugoročna stabilnost opskrbe vodom ovog dijela grada. Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale kapitalna je investicija od javnog interesa, ujedno najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina, vrijedna oko 9,3 milijuna eura i u potpunosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima.

Sadržaj Grada Dubrovnika