Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Veljača 2022 00:12

Ribolov gavunom i oligom s obale

Piše:

Gavuna i oligu, o kojima smo pisali prije tjedan dana, jedu skoro sve jadranske ribe, a mnogima su i poslastica. Osim toga, tijekom cijele godine mogu se kupiti, a u toplijem dijelu i vlastoručno relativno lako uloviti u plićaku. Zato te ribice pripadaju skupini najboljih mamca za ribolov udicom, osobito za udičarenje uz obalu i s obale, u svako doba godine i dana.

S tako svestranim mamcima teško je loviti samo određene vrste pa je njima najbolje obavljati neselektivni, svaštarski ribolov. Iz plovila se može loviti bulentinom, a s obale laganim ometcem čekanjem na dnu, „a'volo“ i pomoću plovka na pola dna.

Ma kojom tehnikom se lovilo, najbolje je to obavljati osjetljivim štapovima. Za lov s obale savitljivim, tankim i dugačkim, najbolje tzv. bolonjezom štapom. Gavuni i olige su dosta mekani mamci kojeg riba lako skida s udice pa zato štapovi moraju imati vrlo osjetljive, ali brze vrhove. Role na njima, pak, moraju imati vrlo preciznu i pouzdanu kočnicu, jer se mora loviti sa što tanjim najlonom. Kako se lovi na malim daljinama i pretežito sitnije ribe, dovoljno je koristiti male, role veličine do 3000.

I ostatak pribora mora biti lagan. Struna što tanja to bolje, ne deblja od 0,30 mm, ali ni tanja od 0,18 ili 0,14 mm gdje postoji mogućnost ulova smuduta ili ovrate. Udice, pak trebaju biti veličine do broja 12, ali i male do broja 20.

Što se tiče završnjaka, sistema, kad se lovi s obale polaganjem mamaca na dno, najbolji je najjednostavniji, onaj s udicom na privezu ispod što lakše olovnice, nikako teže od 30 grama. To znači da štap treba imati težinu bacanja do 30, najviše 50 grama. Predvez, osnovu završnjaka, najbolje je uraditi od „FC“, fluorougljične strune debljine do 0,30 mm, a priveze od 0,05 mm tanje strune. Dužina priveza treba biti oko 20 centimetra, ali ne manje od 20. Donji treba postaviti malo poviše olovnice tako da mamac drži na dnu, a drugi i, eventualno, treći tako da se udice koje nose ne dodiruju.

S obzirom da se u svaštarskom ribolovu s obale plijen uglavnom sitnije ribe, najbolje je koristiti udice širine luka 6 do 11 mm, tanke i visoke čvrstoće te elastičnosti. Iako mogu biti raznih oblika, „kristalke“ te „parangalke“ se smatraju najprikladnijim. Treba birati onu od što tanje žice i s kratkim tijelom.

plov gavuni olige 180222

Gavuni i olige se mogu mamčiti živi ili uginuli, cijeli ili u komadima. Cijeli se obično nadjevaju mali, a oni veći, za smudute i ovrate i ostale krupnije ribe, na udice širine 10 do 15 mm.

Osim kod nas najčešće rabljenim načinom, klasičnim ometcem, ovim ribicama se s obale vrlo uspješno može loviti i priborom na kome je i plovak. Taj način je učinkovitiji jer se mamac može ponuditi i poviše dna, zbog čega je vidljiviji, a pribor s plovkom je osjetljiviji pa ribe rjeđe neprimjetno skinu mamac.

Pribor s plovkom se može postaviti na već spomenuti bolonjeze, ali je dobro da on ima manju težinu bacanja (do 10 ili 15 grama) od onog kojim se lovi klasičnim ometcem. Umjesto bolonjeza, koristiti se mogu i štapovi poznatim kao „match“ i kalamoća - „direktaši“.

Kako u lovu plovkom ne dodiruje dno pa je manje izložena mogućnosti oštećenja i kidanja, može se koristiti tanja struna, tim više jer je izložena pogledu riba. Zbog tog razloga je dobro barem završnjak ili samo privez izraditi od nevidljive „FC“ strune.

Završnjak za svaštarski lov plovkom i ovim ribicama uz obalu može se izraditi na brojne načine. Najjednostavnije završnjak čini samo privez dužine pola do jedan metar s udicom na kraju. Za lov na mjestima izloženim morskoj struji, umjesto neposredno poviše spoja osnovne strune i završnjaka, uteg, olovnicu je bolje postaviti na završnjak. Najbolje oblika suze i što bliže udice, ali ne na manje od desetak centimetara od nje. Dovoljna je olovnica od 2,75 grama kako bi zajedno s udicom i mamcem težila do 3 grama, kolika je nosivost iznimno osjetljivog plovka, najprikladnijeg za ovakav ribolov. A da bi bio što osjetljiviji, plovak mora oblikom biti prilagođen struji mora - izduženo vretenast.