Petak, 16 Listopad 2020 11:02

Ribolov s obale na krupne grabljivice živom ribicom

Piše:

Početkom jeseni ljubitelji lova krupnijih grabljivice s morske obale ponovo mogu uživati u omiljenom način udičarenja. Naime, sitne plave ribice se sve više primiču kopnu, a za njima, svojom omiljenom hranom, u priobalje pristižu i srednje te velike grabljivice ponajprije lice, polande, pa sve brojnije strijeljke i škarmi.

Iako se zadovoljavajući rezultati mogu postići i varaličarenjem, prirodni, osobito živi mamac pruža barem duplo veće šanse za ulov spomenutih grabljivice s obale. Što više, u lovu s kamenite obale uz malo sreće uloviti se može i zubatac, čak i orhan, na terenima gdje se obala strmo spušta u more.

Žive ribice, mogu se ponuditi na razne načine – ometcem, plovkom i tzv. žičarom. Međutim, kad god je moguće prednost treba dati najprirodnijem i najjednostavnijem načinu lova - metodi slobodne strune, odnosno slobodnom puštanju ribice -mamca. Za statičnu prezentaciju - pomoću plovka ili olovnice - odlučit se treba na teškim, terenima s podvodnim kamenjem ili vegetacijom, odnosno tamo gdje postoji opasnost od zapinjanja strune i gubljenja sistema, ali i kada se grabljivice zadržavaju neposredno uz obalu.

Za lov puštanjem ribice - mamca živa iglica je izbor broj jedan, ne samo zato što predstavlja omiljenu poslasticu svih navedenih riba, nego i zbog toga što pliva daleko od obale, tako tražeći grabljivice. Nije neobično da odmakne i stotinjak metara, uslijed čega je neophodno imati pribor s minimalno 150 metara strune.

cipol more 161020

Pored iglice, dobro rješenje je i cipol. I on je, poput iglice, omiljena hrana većine morskih grabljivica, posebice lice i smuduta, a prednost mu je velika izdržljivost. Umjesto njih, koristiti se mogu ukjata, bukva, vladika... Ma koja se koristila, ribici je dobro odrezati dio repa kako bi joj se ograničile kretnja i time umanjila mogućnost petljanja pribora.

Pošto postoji velika šansa da mamac napadne neka zubata grabljivica, preporučljivo je koristiti završnjak od žičane sajle ili udvojenog monofila. Ako se očekuje ulov strijeljke sajla je skoro obvezna, jer nema tog najlona koji „morska pirana“ neće pregristi kao od šale.

Obično se za nadijevanje živih ribica koriste dvije udice kratkog vrata. Najbolje oblika „live bait“, veličine od oko 1/0 do 3/0, odnosno širine luka 15 do 21 mm, ovisno od dimenzija mamca i očekivanog plijena. Jedna udica se kači za leđa, a druga otprilike na pola rastojanja između nje i repa. Iglica koja je pažljivo nataknuta na udice može poživjeti i pet do šest sati, ako je, naravno, u međuvremenu nešto ne pojede.

Kako je ova tehnika namijenjena lovu krupnijih grabljivica, pribor treba biti prilično robustan. Osnovna struna debljine 0,40 do 0,60 mm na koju se preko vrtilice s kopčom postavlja pola do metar dugi završnjak. Loviti se može „preko prsta“, ali je puno lakše sa suvremenim priborom za teško varaličarenja. Čine ga štap dužine 3,0 do 3,9 m, srednje akcije, težine bacanja oko 80 do 120, odnosno 50 do 150 ili 100 do 200 g. U obzir dolazi i rola namijenjena „surfcastingu“. No, ma koje vrste bila, rola mora biti jaka, odnosno kapacitet oko 200 m najlonske strune promjera 0,40 do 0,50 mm.

Tehnika puštanja ribice - mamca je sasvim jednostavna. Ribicu u pravilu uopće ne treba odbacivati, pogotovo ne kada se koristi iglica. Dovoljno ju je spustiti u more. To je u startu velika prednost, jer mamac neće doživjeti stres ili povredu od udarca u vodu, a uz to su šanse da spadne s udice minimalne. Mamac polako pliva od obale, skidajući strunu s role, čiji preklopnik sve vrijeme držimo otvorenim. Bolje je rješenje koristiti rolu sa slobodnim hodom kalema, mehanizmom koji je izmišljen upravo da bi se olakšao lov puštanjem žive ribice, a u međuvremenu su ga preuzeli specijalisti za lov ovrata.

Preporučljivo je štap stalno držati u ruci tijekom cijelog lova, a strunu puštati da klizi kroz prste, kako se ne bi zamrsili, ali i zbog brzine reagiranja. Kad uslijedi udarac, treba sačekati desetak sekundi da grabljivca posve prihvati mamac, a onda zatvoriti preklopnik, namotati višak strune i udariti energičnu kontru, pogotovo ako je do napada došlo daleko od obale. Po potrebi, kontru treba ponoviti.

Najbolji tereni za lov puštanjem mamca su lukobrani, posebno njihovi vrhovi, rtovi i druge isturene obalne pozicije, te kamenite obale s dubokom vodom, gdje mogu naletjeti zubatac i orhan. Loviti se može cijeli dan, čak i noću.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020