Petak, 01 Ožujak 2024 17:09

RODITELJI DJECE IZ DV KONO PISALI OTVORENO PISMO, BRZO JE STIGAO I ODGOVOR GRADA

Gradonačelnik Franković s ravnateljicom u nedavnom obilasku novog vrtića u DOC-u Gradonačelnik Franković s ravnateljicom u nedavnom obilasku novog vrtića u DOC-u Foto: Božo Radić / CROPIX

Roditelji djece Dječjeg vrtića Kono ponovo su uputili otvoreno pismo. I dok oni navode kako su razočarani jer ih se i dalje ignorira te traže hitan sastanak s ravnateljicom Dječjih vrtića Dubrovnik Franicom Lasić i gradonačelnikom Matom Frankovićem, iz gradske uprave uzvraćaju kako je ispunjeno sve što je s roditeljima dogovoreno.

Naime, u otvorenom pismu roditelji djece Dječjeg vrtića Kono navode kako su se „27. veljače mailom obratili ravnateljici Lasić, Upravnom vijeću Vrtića te Gradu Dubrovniku, UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo” te im „dosad nitko nije odgovorio niti da je mail zaprimio”.

U pismu navode kako se od njih „traži ispunjavanje lista za odabir vrtića za iduću pedagošku godinu” te ističu da su „uz navedene tablice trebali dobiti i uputu za eventualni izbor vrtića DOC kao privremenog premještaja dok se Kono ne rekonstruira”.

Roditelji navode kako se Uprava Vrtića nije ponašala kao servis roditeljima i djeci već ih je izignorirala.

„Bilo je govora da će naša djeca skupa sa svojim odgojiteljicama biti prebačena u DOC, ali se taj vrtić u međuvremenu napunio drugom djecom pa nas interesira koliko tamo ustvari ima mjesta za nas. - pitaju roditelji u otvorenom pismu u kojem također traže odgovor „u kojoj je fazi postupak obnove DV Kono, odnosno bi li se odluka koju trebaju donijeti odnosila na neki kraći period, cijelu iduću pedagošku godinu ili možda i dulje”.

„Ova mučna priča traje više mjeseci, a mi smo od početka isticali da je loša komunikacija i ignoriranje roditelja najveći problem. Ovakvo ignoriranje direktno uključenih daje naslutiti da Uprava dječjih vrtića opet nije dovoljno promislila o situaciji s djecom iz DV Kono te da nema odgovora na naše upite i bojimo se da će se najesen opet donijeti neka ishitrena odluka kakva se donijela i lani.” - navode roditelji u otvorenom pismu u kojem naglašavaju kako traže „hitan sastanak s ravnateljicom Franicom Lasić i gradonačelnikom Matom Frankovićem”.

Nakon otvorenog pisma roditelja djece iz Dječjeg vrtića Kono, reagirali su iz gradske uprave.

U priopćenju koje su uputili ističu kako su „gradonačelnik, zamjenica, resorni pročelnik i ravnateljica dječjih vrtića održali više sastanaka s predstavnicima roditelja dječjeg vrtića Kono”. Navode kako je „posljednji sastanak održan 8. siječnja 2024.” te da je „sve što je na sastancima dogovoreno Grad je u potpunosti izvršio”.

Kad je u pitanju stanje objekta Dječjeg vrtića Kono, iz gradske uprave navode kako je „Grad Dubrovnik naručio je tehničku dokumentaciju, odnosno vještačenje o stanju građevine” te ističu kako je „nalaz vještačenja građevine poslan na uvid svim roditeljima 27. prosinca 2023. godine”.

Na sastanku koji je održan 8. siječnja, navode iz gradske uprave, gradonačelnik je izvijestio roditelje o vještačenju prostora i stanju građevine, pokretanju izrade projektne dokumentacije s ciljem adaptacije i uređenja prostora te sklapanju novog ugovora sa zakupodavcem kako bi se opravdala investicija ulaganja u prostor.

Također, uz priloženu korespodenciju, iz gradske uprave navode kako je „na istom sastanku 8. siječnja gradonačelnik postavio pitanje roditeljima jesu li voljni preseliti u novi vrtić DOC privremeno do završetka rekonstrukcije, a nakon što su dobili uvid u stanje građevine, na što su roditelji dana 10. siječnja obavijestili gradonačelnika pisanim putem.

E-mail roditelja djece iz Dječjeg vrtića Kono koji je upućen gradonačelniku Matu Frankoviću prenosimo u cijelosti.

„Poštovani, javljamo se po dogovoru sa zadnjeg sastanka, većina roditelja je odlučila ostati u trenutnom prostoru do 30. lipnja 2024. Nadamo se i daljnjoj uspješnoj suradnji te s nestrpljenjem iščekujemo vijesti o napretku izrade projektne dokumentacije za sanaciju.” - naveli su roditelji u e-mailu upućenom gradonačelniku.

Prenosimo i sadržaj posljednjeg e-maila, kojega su roditelji, tražeći sastanak, gradonačelniku uputili 27. veljače.

„Poštovani, odgojiteljice su nam ponudile liste za odabir vrtića za iduću pedagošku godinu. S obzirom na to da je u situaciji s DV Kono puno toga ostalo nedefinirano, molimo vas za sastanak da nam se jasno iznesu opcije jer se prije toga ne možemo odlučiti. Bilo je govora da će naša djeca skupa sa svojim odgojiteljicama biti prebačena u DOC, ali se taj vrtić u međuvremenu napunio drugom djecom pa nas interesira koliko tamo ustvari ima mjesta za nas? Također, interesira nas u kojoj je fazi postupak obnove DV Kono, odnosno bi li se odluka koju bismo sad trebali donijeti odnosila na samo iduću pedagošku godinu ili možda i dulje?" - naveli su roditelji u e-mailu kojega su gradonačelniku uputili 27. veljače.

Nakon što su danas, tri dana nakon što su gradonačelniku uputili posljednji e-mail, u otvorenom pismu upućenom medijima naveli kako ih svi odgovorni ignoriraju, iz gradske uprave naveli su sljedeće.

„Iako su od prvog dana na svaki zahtjev za sastanak primljeni te je sve dosad rješavano kroz dijalog i želje roditelja, ovakav način manipuliranja javnošću je neprihvatljiv način komunikacije.

Pravo Grada Dubrovnika je prvenstveno misliti o onome što je najbolje za djecu, a ne o onome što je najkomotnije za roditelje. Uvažavamo potrebe svakog, ali manipuliranje javnošću nije partnerski dijalog stoga nemamo namjeru daljnje otvorene polemike s roditeljima.

Vrata gradske uprave uvijek će biti otvorena svakom, ali nakon što niste dobili odgovor nakon manje od tri dana od kada ste poslali dopis, pisati otvoreno pismo i isticati da vas svi ignoriraju, a do sada je odrađeno više sastanaka u kojim se otvoreno o svemu pričalo i postupalo, više govori o autorima pisma i intenciji ovakvih dopisa koji u sebi imaju isključivo i jedino želju i potrebu za jeftinim politikantstvom.” - navodi se u priopćenju iz gradske uprave.

nm