Subota, 01 Listopad 2022 13:44

Ruski oligarh ostao bez jahte koja je dobro poznata u našem akvatoriju

"Axioma" snimljena u Župskom zaljevu 2020. godine "Axioma" snimljena u Župskom zaljevu 2020. godine Foto: Nikša Duper / zupcica.hr

Javnosti nepoznati kupac na dražbi je za 37,5 milijuna dolara kupio jahtu „Axioma” bez koje je zaplijenom ostao ruski oligarh Dmitry Pumpyansky, a koja je dobro poznata i na Jadranu, posebno u akvatoriju na jugu gdje je bila često u čarteru u vodama oko Cavtat i Dubrovnika.

„Axioma” je duga 72 metra i prva je jahta oligarha koja je prodana kao rezultat sankcija nametnutih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Inače, „Axioma” je plovila pod malteškom zastavom. Na dražbi je završila nakon što je zaplijenjena na zahtjev američke banke JP Morgan, a zbog duga Dmitrija Pumpjanskog koji je puno manji od vrijednosti jahte, on je naie toj banci dugovao 20,5 milijuna dolara na ime kredita. JP Morgan je zatraži isplatu zajma pošto je Pumpjanski uvršten na popis osoba koje su pod sankcijama Europske unije i Velike Britanije, a njegova je imovina u EU i Velikoj Britaniji zamrznuta.

Na dražbi su bile 63 ponude, a za dodatnih nešto više od pola milijuna eura gibraltarski sud, koji je bio zadužen za ovaj slučaj, odobrio je prodaju pojedine opreme na brodu i zbirke vina.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019