Petak, 09 Veljača 2024 20:56

S GLJIVOM NA ŠTAPU NAJLAKŠE JE IZVUĆI KRUPNU LOVINU

Piše:

Držati, a pogotovo izvući kapitalnu ribu štapom bez oslanjanja njegovog kraja na kakvo uporište, vrlo je teško, a ponekad i nemoguće. U najtežem big game fishingu koriste se specijalni oslonci u vidu pojasa ili, rjeđe, stupa. Potonji je neprikladan, jer je učvršćen na plovilo pa znatno sputava ribolovca tijekom borbe i s plijenom. Pojas, pak, smeta kod stalnog nošenja, a ako ulovi ribu bez njega, tada ribolovcu treba tuđa pomoć da bi ga na sebe stavio. U svim drugim načinima udičarenja ribolovci štap oslanjaju direktno na trbuh, prepone ili gornji dio noge. To uzrokuje neugodnosti, a može biti i veoma bolno, pa i opasno, posebice ako štap ima tanki ili, što je još gore, križni završetak.

Dobro rješenje svih tih problema odavno postoji, ali popularnost stječe tek pojavom novih načina ribolova, osobito vertical jigginga. Radi se o pomagalu poznatom kao gljivasti oslonac. Dimenzijama i oblikom napravljen je tako da silu kojom štap pritiska raspoređuje na znatno veću površinu nego originalni kraj štapa, što borbu s kapitalcem čini lakšom i ugodnijom.

gljive ribolov 090224 1 min

Veoma je jednostavne konstrukcije. Izgleda kao zadebljanje na kraju štapa, zbog čega ga i nazivaju „fighting but“. Izrađen je od tvrde gume, a u sebi ima otvor za postavljanje kraja štapa. Kvalitetniji na sebi imaju i ušicu za vezivanje konopa kojim se spajaju s pojasom hlača ili kojim drugim dijelom odječe ribolovca. Tako su uvijek pri ruci, a kad ribolovcu ne trebaju lako se skidaju i ne smetaju kao borbeni pojas.

Osim ove odavno poznate, ali donedavno malo rabljene gljive, prošle se godine pojavila i nova vrsta koja se zove „Cush-it“. Izrađena je od posebne pjenaste polutvrde plastike. Puno je duža od stare gljive, pa bolje drži štap. S njega je ne treba skidati, jer nimalo ne smeta, čak ni kod bacanja varalica. Štoviše, pomaže da se štap udobno drži pod pazuhom tijekom traženja, ali i osloni na trbuh ili bedro tijekom borbe s ribom. Dobra osobina ovog pomagala je i ta što pluta, čak i kad je montirana na štap s rolom! Proizvodi se u tri dimenzije i to za postavljanje na štapove za „spinning“, „vertical jigging“ i „big game fishing“.

Oba pomagala nude se u našim bolje opremljenim prodavaonicama ribolovne opreme, s tom da je „fighting but“ znatno jeftiniji. No, „Cush-in“ gliva ima znatno veću plovnost pa će spriječiti potonuće štapa na kojemu, ako on slučajno završi u moru.