Petak, 18 Siječanj 2019 11:18

Sad su bukve najukusnije i lako dostupne

Piše:

Na Jadranu je siječanj najčešće i najvjetrovitiji mjesec s čestom hladnom i olujnom burom. Srednja temperatura zraka na moru se u siječnju kreće od 5 na sjevernom do 8 stupnjeva Celzijevih na južnom Jadranu. U slučaju bure osjećaj hladnoće je znatno niži, ovisno o jačini vjetra čak i preko 10 stupnjeva razlike.

Situacija s temperaturom je slična i kad je mora u pitanju. Površina Jadrana u siječnju se ohladi do 11 na sjeveru, odnosno do 13 Celzija na jugu, jer na južni dio Jadrana djeluje topla struja što dotiče iz Sredozemlja. Pri takvim niskim temperaturama većina riba smanjuje aktivnost pa time i hranjenje, bira što će jesti, a mnoge od njih se i udaljavaju od obale te površine, odnosno spuštaju u toplije predjele. Zato je ribolov u siječnju, osobito uz obalu ograničen na malobrojne vrste koje dobro podnose temperaturne razlike.

Unatoč svemu tome, iako je nešto manje ugodno iskustvo, ribolov u siječnju može biti uspješan. Osim lova smuduta svim tehnikama, te sve više strijeljke i škarma varaličarenjem s obale, loviti se može i s plovila, i to ne samo olignje, što većina ribolovaca zimi čini, nego i brojne ribe. Štoviše, brojni iskusni ribolovci tvrde da zimski ribolov može biti izuzetno uspješan. Mnogi od njih baš u siječnju češće nego inače se otiskuju na more, jer je ono u ovo vrijeme samo njihovo, oslobođeno brojnih vikend kapetana.

U prilog im ide činjenica da nisu svi dijelovi siječnja podjednako hladni i vjetroviti, odnosno da između prodora bure i hladnog zraka nastupaju utihe i zatopljenja, kraća ili duža. Prvi prodor hladnog zraka s olujnom burom u najčešći je u prvih 10 dana siječnja. U pravilu, u Dalmaciji se u prvom siječanjskom tjednu pojavljuju najhladniji dani u godini, dok je srednji dio mjeseca najhladniji dio godine. Posljednjih dana siječnja, pak, bura je rjeđa i slabija, temperatura počinje lagano rasti, dan se produžava i time se povećava i količina sunčevog zračenja. Zbog svega toga uz praćenje sve točnije vremenske prognoze u siječnju se može naći termin za relativno udobno otiskivanje na more, barem kratkotrajno, oko 15 sati kad su more i zrak najtopliji.

Osnovni uvjet uspješnosti svakog pa tako i zimskog ribolova jest poznavanje dobrih pozicija. Kao i u ostatku godine, najbolje zimske pozicije su kamenita dna. No, dobri ulovi se mogu postići i na mekšem, posebice pjeskovitom dnu.

Upravo nad muljevito-pjeskovitom i ljušturastom dnu tijekom zime u velikom broju osim arbuna i kanjca zadržava se i bukva. S obzirom da je ona najukusnija baš sada te da se radi o vrlo borbenoj ribi čija je prosječna lovna težina sve veća, a maksimalna čak i preko pola kilograma, isplati se tražiti jata te ribe. Najradije malo poviše obraslog dna uz stjenovite obale i plitke brakove, u uvalama, lukama i marinama.

Osim da im je ribolovac izvan vidokruga, preduvjet uspješnog lova bukve je i fini pribor. Osnovna struna pribora ne treba biti tanja od 0,20 do 0,18 mm, a za noćni ribolov može biti imati promjer i od 0,25 mm. Završnjak mora biti još tanja, između 0,18 i 0,15 mm. Najbolje ga je izraditi od „FC“, fluorougljične strune.

Kako bukve imaju mala usta širina luka udica treba biti 4 do 7 mm, ali se mogu koristiti i manje i veće, ovisno o veličini plijena, najbolje oblika „Crystal“, što duže to bolje, da bi se privez poviše udice zaštitio od opasnih zuba bukve.

Pribor se može kompletirati na brojne načine, a klasični završnjak ima tri priveza (pjoka, primule) od najlona dužine 40 do 50 cm, raspoređeni na međusobnom rastojanju od 50 do 60 cm. Najniži privez je neposredno poviše olovnice čija je težina najčešće 5 do 10 grama. Sve spojeve završnjaka najbolje je izvesti preko rotirajućih elemenata, vrtilica ili perlica, a predveza s osnovnom strunom i olovnicom kopčom s vrtilicom.
bukve18012019 1Za tradicionalni lov „preko prsta“ kako s obale tako i iz plovila, odlično je rješenje završnjak poznat kao „brk“- dva priveza (pjoka) nejednake dužine vezana na kraj osnovne strune. Takav pribor se s plovila ili obale, najbolje onu koja naglo ponire, odbacuje u valovito more. Bukva će u pravilu tako ponuđeni mamac najradije uzimati „a volo“, odnosno dok on lagano propada k dnu.

Bukva jede gotovo sve što može probaviti pa se zbog toga može loviti brojnim mamcima: mušulom, pastelom, gamborom, komadima lignje i crvićima. Mamac treba jedva pokrivati udicu. Za daleko bacanje mekane je mamce potrebno vezati.

Najbolje je loviti po utihi u vrijeme kad sunce zaklanjaju oblaci i u suton. Kad se nađe plov bukava lovi se bez predaha pa je dovoljan i samo jedan pribor. Nasrtljivim bukvama je najbolje prepustiti da se same zakvače. Tijekom izvlačenja će se odupirati jednakom žestinom kojom napadaju mamac, ali im ne treba popuštati, osim kad su u pitanju najkrupnije, a takvih je u ovo doba godine puno.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019