Petak, 05 Kolovoz 2022 21:03

Sada je s obale najbolje loviti noću

Piše:

Ljetne vrućine su na samom vrhuncu pa je ugodan ribolov moguć jedino u noćnim i ranojutarnjim satima. Osim toga, ljeti je riba aktivnija noću nego danju, osobito po mjesečini, a ovisno o terenu zna se dogoditi da radi tijekom cijele noći. Po mraku i prilazi obali, često i u plićake pa je sada udičariti s kraja najbolje noću.

Za mjesto lova najbolje je odabrati neku plažu udaljeniju od naselja gdje nema puno ljudi. No, iznenađujuće dobri ulovi mogu ostvatiri i na gradskim plažama jer brojne ribe na njih dolaze skupljati ostatke ljudske hrane te školjke i ostale organizme koje su kupaći hodanjem po dnu izbacili na površinu. Mjesto lova dobro je danju preroniti i ustanovite o kakvoj se strukturi dna radi te gdje se riba zadržava. Bez ronjenja najbolje je odabrati plažu ili obalu koju čini kombinacija šljunka i pijeska jer je baš takav teren obiluje kozicama i ostalim račićima, školjkama te crvima, zbog čega je omiljeno noćno odredište ribama.

U noćnom svaštarskom ribolovu kad se uglavnom lovi nešto manja riba, umjesto s jednom kliznom, završnjak je bolje izraditi s dvije fiksne udice širine luka 6 do 8 mm, čak i 10 kad se želi izbjeći lov najsitnijih riba. Idealna dužina njihovih priveza, primula, je od 80 do 100 cm. Razmak između njih mora biti toliki da se udice ne mogu dodirivati.

Predvez, osnova završnjaka treba biti debel od 0,35 do 0,40 mm kako bi se mogli koristiti utezi i velikih težina bez straha od pucanja pri odbačaju. Ni privezi ne smiju biti tanki kako se zbog dužine ne bi lako petljali. Optimalno rješenje su privezi promjera 0,23 do 0,26 mm. Olovnica, koja se postavlja na kraj završnjaka treba biti nešto teža, ne lakša od 60 do 80 grama, jer ako postoji imalo kurenta lakša će klizati i uzrokovati mršenje završnjaka.

Ovako kompletirani i dugački završnjak najmanje plaši ribu, najbolje ublažuje udarce krupnih ulova, s njim se najbolje pretražuje teren, ali ga je vrlo teško odbaciti bez štapa. Najbolje je koristiti što duži, štap brze akcije, ali osjetljivog vrha.

Svaštarski noćni ribolov najbolje je obavljati mušulom jer nema ribe koja je neće, a koja se čak može naći na ili u blizini mjesta ribolova. Mamac mora biti obilat, najbolje je obmotati elastičnom niti kako bi se spriječilo sitne da je pojedu prije dolaska većih riba. Nadijevati je najbolje svježu, tek otvorenu mušulu koja će tek u moru početi otpuštati svoj mirisni sok. Dobro je koristiti druge mamce, ponajprije velikog crva jer bogatija ponuda može uroditi bogatijim ulovom. Velikog crva je dobro usoliti, jer se takav pokazao puno efikasniji noću zato što je puno kompaktniji od svježeg pa ga sitnija riba ne može odmah skinuti s udice.

ribolov050822 2

Noću ribe nježnije grizu, osobito iole krupnije. One težine od pola do kilograma, koje su u pravilu najkrupnije lovine noću, nerijetko toliko mirno prihvaćaju ješku da se to nikako ili jedva i primijeti na vrhu štapa. Zbog toga u takvim situacijama kočnica na roli ne treba biti posve otpuštena. S koliko - toliko zategnutom kočnicom riba će sama sebi dati kontru i veća je vjerojatnost da će se uloviti i ostati na udici. No, kočnicu ne treba ni do kraj pritegnuti za slučaj da zagrize veća riba.

U noćnom ribolovu s obale poželjno je koristiti stalak za štapove, ne samo zbog ugodnijeg ribolova nego i zato što se pomoću njega lakše uoči potezanje ugriz te što se s njim riba lakše sama zakači.

Najbolje je loviti s dva štapa kako bi se jednim mamci odbacili na 20 do 30, a drugim na 60 do 70 metara te potom povremeno privlačili i tako se pretražilo cijelo lovno područje.

U svaštarkom noćnom ribolovu s obale ulov u pravilu neće biti obilat ni krupan, ali su iznenađenje moguća. Najčešće se u početku javlja sitnija riba poput šparmića ili malih fratara koji caruju uz obalu. Od cjenjenijih tu su često ovčice te manje, do pola kilogram teške ovrate.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019