Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 23 Kolovoz 2021 19:43

Sado Bečić (DBS): Nema više zloupotrebljenog termina kada se govori o islamu od pojma šerijata

Situacija u Afganistanu je ozbiljna i zabrinjavajuća. Vidljivo je da nakon dvadeset godina NATO intervencije stanje nije ništa bolje, narod je duboko podijeljen, a talibani su preuzeli vlast nad gotovo cijelom zemljom. Sad se postavlja pitanje kako će oni provoditi vlast u ratom i siromaštvom poharanom Afganistanu. - osvrnuo se danas za Dubrovnikpress.hr na situaciju u Afganistanu predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić.

- Činjenica je da se danas puno govori o šerijatu, koji je za muslimane od Boga darovan sistem prema kome trebaju uređivati svoj život. Usuđujem se tvrditi da nema više zloupotrebljenog termina kada se govori o islamu od pojma šerijata koji se tim senzacionalističkim pisanjima svodi samo na kazne i sankcije, a one kao takve čine manje od pet posto cjelokupnoga korpusa šerijatskoga prava. - rekao je za Dubrovnikpress.hr Bečić.

- Ogroman dio odnosi se na propise obreda, trgovine, građanskog, naslijednog i bračnog prava. Sada ostaje vidjeti kako će talibani to poimanje šerijata iskoristiti, da li u njegovoj sveobuhvatnosti ili redukcionistički i rigidno, pa će tako ići na ruku islamofobnim medijima koji jedva čekaju da sve muslimane svijeta poistovjete s nazadnim i primitivnim fundamentalistima koji svijet gledaju kroz crno - bijelu optiku i prizmu odnosa mi - oni. - kazao je Sado Bečić.

- Nadamo se i uzdamo da će razum i širina te tolerancija koja je inherentna islamu, kada se on pravilno tumači i primjenjuje, nadvladati plemenske i rigidne tradicije tumačenja vjere. Ostaje nam samo da se nadamo najboljem i želimo mir i prosperitet napaćenom afganistanskom narodu. - zaključio je predsjednik DBS -a Sado Bečić.

dm