Utorak, 08 Veljača 2022 13:43

Šain Kovačević i Giljača traže ostavku župana Dobroslavića; razlog je cesta Korčula - Račišće

Vijećnici u Županijskoj skupštini Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) i Marko Giljača (Srđ je Grada) pozvali su na konferenciji za novinare župana dubrovačko - neretvanskog Nikolu Dobroslavića da podnese ostavku. Najavili su da će pred nadležnim sudovima podnijeti prijave protiv župana Dobroslavića i ravnatelja ŽUC -a Iva Kaštelana zbog, kako su naveli, krivotvorenih podataka u službenim dokumentima i obmane vijećnika Županijske skupštine o rekonstrukciji ceste Korčula – Račišće.

Kovačević Šain, koja je još na prošloj sjednici Županijske skupštine govorila o rekonstrukciji ceste Korčula – Račišće, na konferenciji na novinare, citirajući ravnatelja ŽUC -a Iva Kaštelana, navela je kako je ugovor o rekonstrukciji navedene ceste, koja se trebala financirati EU sredstvima raskinut još u srpnju 2021., a što je Kaštelan na sjednici vijećnicima, rekla je, zatajio.

- Rebalansom su sva sredstva namijenjena za realizaciju prebačena iz 2021. u 2022. I sama činjenica da se sredstva iz EU fondova za određeni projekt u potpunosti prebacuju iz jedne godine u drugu, to je već dovoljna indicija da s projektom nešto nije u redu. Ravnatelj ŽUC-a Ivo Kaštelan u obrazloženju točke 4. rebalansa proračuna je rekao: „Razlika između planiranih 108 milijuna kuna i ostvarenih 39 odnosi se na planirane prihode iz EU fondova za projekt rekonstrukcije županijske ceste na otoku Korčuli. Taj prihod nije ostvaren jer je javna nabava za odabir izvođača radova, nadzora i tehničku pomoć još uvijek u tijeku, odnosno za svaku pojedinu nabavu još uvijek su otvoreni natječaji te je u tijeku postupak evaluacije ponuda nakon čega slijedi odluka o odabiru.” - rekla je Šain Kovačević, citirajući ravnatelja ŽUC-a Kaštelana te nastavila:

- To je bilo obrazloženje rebalansa. Istovremeno je najavljen početak radova u 2022. Istu sam informaciju dobila osobno od ravnatelja ŽUC -a. Dakle, radovi financirani EU sredstvima bi trebali započeti tako reći svaki čas, međutim ŽUC se tih novaca odrekao i to prije punih šest mjeseci. ŽUC se odrekao 145 milijuna kuna za projekt za koji su tvrdili da je s njime sve u redu i u skladu sa zakonom. Istovremeno ŽUC i župan su proveli šest mjeseci lagajući, varajući i obmanjujući županijske vijećnike. Ugovor o dodjeli sredstava za ovaj projekt raskinut je na zahtjev ŽUC -a iz srpnja 2021, dakle prije sedam mjeseci je taj ugovor raskinut. - rekla je Šain Kovačević.

- Ugovor je raskinut u srpnju, novca nema, a pet mjeseci nakon što je ugovor raskinut na Županijskoj skupštini u raspravi koja traje sat vremena serviraju se laži svim vijećnicima i daju nam se na glasanje dva dokumenta koja su praktički falsificirana. Prevarena je javnost, građani, predstavnička tijela u Županiji, potencijalni izvođači, ali istovremeno i se narušava i ugled EU. Činjenica da je ugovor raskinut na jedan način jest satisfakcija, ali smo svjesni da ovo nije gotovo jer počelo je novo financijsko razdoblje, novi fondovi. Nadamo se da će se za prometno rješenje u Korčuli naći projekt koji će biti po mjeri prostora. Jasno je s ovim raskidom ugovora da EU ne želi financirati projekte koji su protuzakoniti i na štetu stanovništva. - kazala je Šain Kovačević.

Vijećnik Marko Giljača (SJG) istaknuo je kako je angažiran pravni tim koji će protiv župana Dobroslavića i ravnatelja ŽUC -a pred nadležnim sudom podnijeti prijave. Dodao je kako nije isključeno ni podizanje kaznene prijave.

- Podaci koji ste čuli upućuju na obmanu i prevaru HDZ -ove županijske vlasti u kojoj su sudjelovali i još uvijek sudjeluju ravnatelj ŽUC -a Ivo Kaštelan, koji je potpisnik dokumenta koji smo imali na Skupštini, župan Nikola Dobroslavić, koji je potpisnik teksta zaključka kojeg smo mi tamo donosili, kao i dva županijska upravna odjela koji su izradili prateću dokumentaciju. Svi su sudjelovali u prevari izabranog predstavničkog tijela i vijećnika, u prevari građana i trgovačkih društva sudionika javne nabave, koji su nastavljeni i nakon raskida ugovora o financiranju. - rekao je Giljača.

- Od prvog dana ukazujemo javnosti i iznosimo nepravilnosti i nezakonite radnje koje se tiču ovog projekta. Upozoravali smo dvije godine na prekomjerano nasipanje obale, ugrožavanje eko sustava, izdavanje građevinske dozvole bez potrebe dokumentacije i konačno, na obmanu predstavničkog tijela od strane županijske vlasti. Podaci koje je iznijela Igra opravdano bude sumnju u još jednu aferu HDZ -a na tragu afera koje potresaju Hrvatsku još od prošle godine. Iskustvo nam govori da, kao i uvijek, iza toga stoji netko iz vrha HDZ -a na nacionalnoj razini, koji su upregnuti u razna pogodovanja kako bi se ovaj projekt progurao pod svaku cijenu. Hobotnica očito svoje krakove ima i na samom jugu Hrvatske. Činjenica i ono što je ključno jest da je javna nabava nastavljena i nakon što je raskinut ugovor na zahtjev ŽUC -a. - nastavio je.

- Projekt je ostao bez financiranja, a na šestoj sjednici skupštine vijećnicima se na glasanje stavlja zaključak utemeljen na lažnoj dokumentaciji i svjesno nas se prije glasanja dovelo u zabludu da je projekt financiran sredstvima iz europskih strukturnih fondova. U Hrvatskoj kakvu mi želimo, župan Dobroslavić bi nakon ove prevare podnio ostavku. - rekao je Giljača.

- Ravnatelja ŽUC - a Iva Kaštelana i župana Nikolu Dobroslavića prijavit ćemo nadležnim institucijama RH i EU i time ih suočiti s pravnim posljedicama njihova djelovanja. Optužni prijedlog sa svim dokaznim materijalima i pratećom dokumentacijom sastavio je naš odvjetnički tim i na Upravnom sudu u Splitu ćemo podnijeti prijavu o ocjeni zakonitosti donesenih akata na sjednici Skupštine DNŽ koji se temelje na falsificiranoj dokumentaciji, skrivanju činjenice da je ugovor o financiranju raskinut. Podnijet ćemo i prekršajnu prijavu, a naši odvjetnici razmatraju mogućnost podizanja kaznene prijave protiv odgovorne osobe župana Dobroslavića i ravnatelja ŽUC-a Kaštelana. - rekao je Giljača.

Istaknuo je kako su polovicom siječnja slučaj prijavili i Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj.