Subota, 01 Siječanj 2022 19:02

Saketi koje smo najčešće koristili idu u povijest

Saketi koje smo najčešće koristili idu u povijest Foto: Cocoparisienne/Pixabay

S prvim danom nove 2022. godine u Hrvatskoj je stupila na snagu odluka o zabrani stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo je građane da u kupnju idu s platnenom vrećicom ili košarom. Kada se govori o „laganim plastičnim vrećicama” treba pojasniti da je riječ o saketima na koje smo inače svi naviše navikli, dakle onim koje obično kupujete, odnosno do sada ste kupovali na manje – više svakoj blagajni u butigama.

I dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih saketa, onih u koje obično ubacite voće i povrće prilikom kupovine, ali samo na mjestima gdje se prodaje hrana i to iz higijenskih razloga.

Lagane plastične vrećice za nošenje, koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti i dalje do isteka zaliha, uz evidenciju da su stavljene na tržište prije 1. siječnja.

U Ministarstvu kažu da je riječ o kategoriji plastičnih vrećica koja se u najvećoj mjeri pojavljuje na tržištu, a koja se zbog debljine stjenke najčešće ne može višekratno upotrebljavati, zbog čega u značajnoj mjeri onečišćuje okoliš. Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati.

dpp