laus banner 2021 2

Utorak, 06 Travanj 2021 18:06

Sanacija platana u Mlinima

Sukladno izrađenom specijalističkom elaboratu o kontroli stabla platane u Mlinima u svrhu sanacije stabla kao i osiguranja adekvatne sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla, potrebno je izvršiti orezivanje grana i postavljanje novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.

Za prvu fazu orezivanja angažirana je tvrtka „Borovac“ iz Žrnova s otoka Korčule koja će izvršiti uklanjanje dotrajalih grana na stablu platane. Kako bi sve bilo odrađeno u okvirima struke, u konzultaciji s osobama iz biološke struke, stručni nadzor i vođenje orezivanja vrši tvrtka „Arboring“ specijalizirana za usluge i savjetovanje u urbanom šumarstvu i arborikulturi iz Jastrebarskog. Navedena tvrtka će potom izvršiti drugu fazu sanacije učvršćivanja krošnje stabla postavljanjem novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.
Radovi će se vršiti kroz dva do tri dana zavisno od vremenskih prilika, a sve u cilju zaštite stabla platane zbog svoje posebne vrijednosti, naročito zbog sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla.

Kako bi se sačuvalo stablo platane kao simbola mjesta Mlini, poduzete su mjere izradbe specijalističkog elaborata koristeći se dijagnostikom rezistografom i soničnim tomografom. Vrijednost navedenog elaborata je 40 tisuća kuna, dok je vrijednost orezivanja 11 tisuća kuna te vrijednost druge faze postavljanja novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla, zatege 24 tisuće kuna.

Sadržaj Općine Župa dubrovačka

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020