Ponedjeljak, 10 Siječanj 2022 20:07

Sastanak s premijerom u Dubrovniku; Pelješki most otvara nove perspektive za turizam

Sastanak s premijerom u Dubrovniku; Pelješki most otvara nove perspektive za turizam Foto: DNŽ

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima boravio je u Dubrovniku gdje je održao radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i njihovim suradnicima.

- Zadovoljni smo da smo, od našeg zadnjeg sastanka, koji je održan na marginama Dana turizma, riješili pitanje beskamatnih zajmova za nekoliko jedinica lokalne samouprave i Županiju. Usprkos velikim iskoracima po pitanju turističke sezone, Dubrovačko-neretvanska županija bila je u specifičnoj situaciji i izašli smo u susret našim partnerima s ovog područja. U ovoj županiji u našem mandatu ugovoreno je preko šest milijardi kuna europskih sredstava što je sjajno za sve segmente razvoja Županije. - istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković i podsjetio na preko 700 milijuna kuna koje je Vlada uložila u pomoć privatnom sektoru kroz plaće zaposlenicima.

- Razgovarali smo i o pripremama za sezonu 2022. te mogućnostima koje pruža otvaranje Pelješkog mosta. Napomenut ću i veliki broj projekata koje razvija ova županija, a tiču se povezivanja otoka, prekogranične suradnje, jačanja obrazovne infrastrukture kroz program Oporavka i otpornosti. Ukupno gledajući, suradnja je jako dobra. - kazao je predsjednik Vlade i zahvalio županu Nikoli Dobroslaviću na inzistiranju i doprinosu projektu Pelješkog mosta.

- Na današnjem sastanku bilo je riječi i o epidemiološkoj situaciji, potporama Vlade našem zdravstvu i gospodarstvu, ali i o važnosti cijepljenja. Moram iskazati zahvalnost Vladi na potpori, kako projektima koji su realizirani, poput onih u lučkoj infrastrukturi, tako i onima koji nas čekaju. Ističem brzu cestu od Osojnika do Zračne luke, nastavak gradnje autoceste od čvora Metković do Osojnika te brzu Pelješku cestu od Brijeste do Perne s obilaznicom Orebića. Svi ti projekti važni su za naše sugrađane, gospodarstvo, ali i geostratešku sigurnost. - kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Na sastanku u Dubrovniku govorilo se i o projektu Gornji horizonti koji razvija Republika Srpska.

- Morali smo istaknuti svoje nezadovoljstvo projektom koji itekako prijeti našem području. Kako ističu brojni stručnjaci, to je ugroza za Neretvu, za Malostonski zaljev i za Omblu. Razgovarali smo i o projektu planirane zračne luke Trebinje koji je također potencijalna ugroza za vodotoke naše županije, posebno rijeke Omble od koje je udaljen samo osam kilometara zračne linije. Iz Vlade su nas uvjerili kako će se ustrajati na razrješavanju pitanja projekata koji su na štetu Republike Hrvatske, u ovom slučaju, konkretno, Dubrovačko-neretvanske županije. - naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je da nijedan predsjednik Vlade Republike Hrvatske dosad nije bio u toliko radnih posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku poput predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Imamo zaista izvrsnu suradnju i uz potporu Vlade Republike Hrvatske realizirani su, ili se trenutačno realiziraju brojni vrijedni projekti. Na današnjem sastanku istaknuli smo i projekt Centra za pružanje usluga u zajednici koji želimo realizirati u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom za što smo već izradili idejni zadatak. Riječ je o projektu koji će biti na korist našim sugrađanima, djeci s poremećajima iz spektra autizma, lokacija će biti u Orašcu, na državnom zemljištu, a danas smo čuli i punu podršku premijera ovom važnom projektu. - kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u radnom posjetu Dubrovačko - neretvanskoj županiji danas bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar zdravstva Vili Beroš.

dpp