Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Travanj 2022 20:45

Selidba velike bijele psine iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Velika bijela psina iz zgarebačkog Prirodoslovnog muzeja Velika bijela psina iz zgarebačkog Prirodoslovnog muzeja Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zbog rekonstrukcije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu danas je počelo i preseljenje važnog eksponata zbirke riba - velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

- Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov. - istaknula je tim povodom ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata - velike bijele psine te goleme psine, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj. Nakon preseljenja velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru očekuje i preseljenje najvećeg eksponata - goleme psine.

Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba.

dm