Utorak, 18 Travanj 2017 09:14

Sjećate se dubrovačkih zaljubljenika u RC automobile? Nikad im nije bolje išlo!

Piše:

Kad smo pričali prije godinu dana puno toga nije bilo idealno, a pazi nas sad, govori za portal Dubrovnikpress.hr jedan od najboljih vozača RC (radio controlled) automobila u Hrvatskoj Dario Lovrinčević dok sjedimo u mokoškom domu Udruge RC modela Dubrovnik. Naime, dubrovački zaljubljenici u RC automobile pravi su primjer koliko se toga u nepunih godinu dana može promijeniti nabolje.

Prije godinu dana tek su po prvi put nastupili na službenoj utrci u Zagrebu, a u Dubrovniku nisu imali gdje niti vježbati. Dakle, javnosti su članovi Udruge prvi put predstavili na Robo.Du Day manifestaciji, održanoj u Lazaretima u travnju prošle godine. U razgovoru za portal DubrovnikPress.hr tada su iskazali entuzijazam prema svom hobiju, ali su ujedno praktički bili bez doma, odnosno nalazili su se u iznajmljenoj garaži. Nikad njihova opstojnost kao udruge nije bila pod upitnikom, nikad to tako niti nije kad je entuzijazam glavno pogonsko gorivo, no danas ipak se lakše diše. Dobili su tako u Mokošici prostore od Grada Dubrovnika za svoju garažu, svake nedjelje imaju prilike voziti u Gospinom polju, a s nastupima na Prvenstvu Hrvatske u "srednjoj kategoriji" i više su nego zadovoljni.

I zaista, njihova garaža u Mokošici pravi je automobilistički raj, pa makar se radilo tu o automobilima na daljinski upravljač. Može to nekome zvučati kao djetinja stvar, ali zapravo radi se o vrlo raširenom sportu u Europi i svijetu, s gomilom natjecatelja i zaljubljenika. "Tko god uzme daljinski jednom u ruke, automatski se zarazi", govori Dario.
dlovrincrcProšle godine cilj im je bio da se na Prvenstvu Hrvatske ne osramote, na kraju ne da su se osramotili nego je Lovrinčević osvojio jedno drugo i jedno treće mjesto. Ove godine, iza njih su dvije utrke.

- Prije svega, treba reći da se ove godine nas šest prijavilo! Uz mene tu su Nikša Curać, njegov sin Toni, Lukša Tomić, Berislav Pušić i Borna Petrović. Doduše, Berislav i Borna nisu nastupili, pitanje je hoće li zbog obaveza i posla, ali nas četvero nastupamo. Prva utka je bila pozivnog karaktera i nije se bodovala, tu sam pobijedio. Na drugoj utrci, odnosno prvoj koja se bodovala također smo bili najbolji. - ističe Lovrinčević.

On je bio prvi, Toni Curać peti, a Lukša Tomić sedmi. Inače, vozi se pet utrka, tri u Zagrebu te po jedna u Rijeci i Krapini. Zadnja utrka je u listopadu.
[youtube url="

"]
- Drago mi je da sam bio prvi, naravno. Mogu li postati prvak? Iskreno, mislim da sam brz i da mogu. Na kraju prošle godine sam kupio i novo auto. Lani sam vozio s jednim iz 2014., a sad imam ovo iz 2016. godine. Ali, meni je najvažnije da samo naše klince uključili u sve ovo. Dobili smo neke sponzore iz Grada i s nama su u Zagreb išli i 13-godišnji Toni i 18-godišnji Luka koji su se pokazali odličnima. - govori Lovrinčević.

Sam Lovrinčević, pak, u srpnju nastupit će na Europskom prvenstvu u Švicarskoj.

- To će biti tjedan dana, što nije lako i u kontekstu novca i svega. Uletio je jedan sponzor pa će biti lakše. Nastupit će 150 vozača, većina tu stazu ne zna napamet.. Vidjet ćemo, mislim da mi je auto dobro opremljeno i nadam se najboljemu. Vjerujem da neću biti zadnji. - govori Dario kroz smijeh.

I taman u tom trenutku u garažu je došao i Lukša Tomić. On je sa svojim, kako kažu Dario i on, najslabijim plastičnim autom bio sedmi. Iako kaže da "nije od velikih riječi", ipak je kazao što ga je nagnalo da se bavi RC automobilima.
ltomicrc- Ma meni je to super zanimljivo! Prije par godina sam se počeo baviti s tim. Počeo sam malo po malo i navukao sam se na trke i sad to ne bih dao za ništa. Ovo mi je druga utrka, da nije bilo kvara na autu ostao bih još bolji. - ističe Lukša.

- Nama starijima ne treba praktički niti udruga, niti ništa. Mi se sami možemo skupiti i poći na utrke. Ali, nama je najvažnije da mlade zarazimo s ovim sportom, da vide kako je to, pođu u Zagreb, osjete natjecanje. Ali, i tu atmosferu u Zagrebu jer je tamo zaista poanta u druženju, marendi. Svi su jako dragi jedni prema drugima, pomažu i ulijeću s dijelovima ako nešto nekome zatreba ili savjetima. - objasnio je Dario.

Sve u svemu, lijepi su dani pred ovom udrugom.

- Sad nam je puno lakše. Evo, u zadnjih godinu dana primljeni smo u Automodelarski savez, Udrugu smo osnovali, sad nas ima više od 40, tu su i oni koji se bave dronovima, brodovima, a ne samo automobilima. U Gospinom polju nedjeljom smijemo trenirati tri sata svake nedjelje, tu je i ova garaža. Krajem travnja bi trebali na "Tuning show" u Budvu gdje su nas zvali, tu bi bilo lijepo i mlađe odvesti da vide mala ta "nabrijana auta". Njima će to biti zabavno. - dodao je.
[youtube url="

"]
- Uskoro počinjemo i s radionicama u organizaciji Zajednice tehničke kulture. U Zagrebu je drugačije, u Zagrebu Zajednica tehničke kulture ima proračun od sedam milijuna kuna, u nas je 300 tisuća kuna. No, obećani su nam neki novci čim bude proračun tako da planiramo kupiti deset najjeftinijih modela pa da na radionicama najmlađi uče na njima. A jednom kad uzmu daljinski u ruke, neće ga lako moći pustiti. - pojašnjava Dario Lovrinčević.

Prije godinu dana Dario je za portal Dubrovnikpress.hr kazao kako je njemu i ekipi cilj u Dubrovniku organizirati utrku. Od tog cilja ne odustaje.

- Mi imamo dosta RC modela u nas, već bi se utrka mogla organizirati. I sigurno znam da bi cijela ekipa iz Zagreba odmah došla da bude nešto. No, nije to lako organizirati u kontekstu izvedbe same staze. Ipak, nastojat ćemo kad u listopadu završi sezona organizirati nešto po prvi put, vjerujem da bi se tada još puno više ljudi navuklo na RC automobile. - zaključio je za portal DubrovnikPress.hr Dario Lovrinčević.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019