Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 09 Rujan 2021 20:49

Sjednica turističkog vijeća TZ DNŽ o rezultatima, mjerama i udruživanju lokalnih turističkih zajednica

U Dubrovniku je u četvrtak održana 16. sjednica Turističkog vijeća TZ Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj se među ostalim raspravljalo o rezultatima turističkog prometa u dosadašnjem dijelu turističke sezone, provedenim promidžbenim i drugim aktivnostima Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije, udruživanju lokalnih turističkih zajednica i najvažnijim aktivnostima koje Turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije planira provoditi do kraja godine i u 2022. godini.

Kako je istaknuto na sjednici, nakon što su se stekli uvjeti za slobodnija turistička putovanja nakon popuštanja mjera u borbi protiv COVID-19 u Dubrovačko -neretvanskoj županiji u srpnju, a osobito u kolovozu, te u prvom tjednu rujna ostvareni su vrlo dobri rezultati turističkog prometa. Međutim, u prvoj polovici godine, radi ograničenja turističkih putovanja, ostvaren je skroman turistički promet.

Od početka godine do 7. rujna ostvareno je 787.503 dolazaka (82% više od 2020. godine i 56% manje od 2019. godine) i 4.258.580 noćenja (66% više od 2020. godine i 42% manje od 2019. godine).
U hotelskom smještaju (u kojem je izvan funkcije bilo čak 3700 postelja ili 17% hotelskog kapaciteta) ostvareno je 1.082.513 noćenja što je 94% više od 2020. godine i 61% manje nego u 2019. godini.
Privatni smještaj je ostvario 2.185.631 noćenja, 58% više od lani i 32% manje nego u 2019. godini.

Najviše noćenja od početka godine ostvareno je iz Poljske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.
Najave turističke sezone u rujnu i listopadu obećavaju dobar turistički promet, a tome bi trebalo doprinijeti i dodatno oglašavanje u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, što je odobreno na današnjoj sjednici Turističkog vijeća.

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji odmara se 31.938 turista što je 164% više nego istog dana lanjske godine, najviše iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Hrvatske, Češke i Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Turističkog vijeća posebno su pohvalili turističke zajednice otoka Korčula i poluotoka Pelješca u pogledu udruživanja i provođenja zajedničkih aktivnosti o čemu su potpisali sporazume.
Turističko vijeće potiče lokalne turističke zajednice na području Neretve na dodatni napor oko udruživanja u kojeg bi se uključile i općine u kojima nema osnovanih turističkih zajednica.

Također se potiče i turističke zajednice na području klastera Dubrovnik (Dubrovnik, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Konavle) na udruživanje kojima bi se mogla pridružiti i Turistička zajednica općine Mljet.

Kada je riječ o planiranju aktivnosti Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije za iduću godinu bilo je rasprave o nastupima na turističkim sajmovima za koje se očekuje da će se odvijati kao prije pandemije, ali uz poštivanje mjera koje u to vrijeme budu propisane. Također je naglašena potreba za oglašavanjem destinacije ”Dubrovnik rivijera” u 2022. godini osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama i vodećim zemljama članicama Europske unije.
Program rada za 2022. godinu će biti pripremljen i usvojen do kraja ove godine prema propisanoj proceduri.

dpp