Četvrtak, 01 Prosinac 2022 12:46

Slaba rasprava o proračunu, dubrovački vijećnici žure na utakmicu: trampili se HDZ i SDP

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Grad Dubrovnik

Iako je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić predložio da se prijedlog proračuna za 2023. skine s dnevnoga reda današnje sjednice te raspravlja na sjednici za 15 dana jer je stava da prvo treba usvojiti rebalans tekućeg proračuna, prijedlog mu nije prošao.

Gradonačelnik Mato Franković, obrazlažući proračun za 2023. godinu, planiran na iznos od 87,2 milijuna eura, kazao je kako je oporavak gradskih financija nakon dvije godine krize i korone vidljiv.

Srđevci su na proračun imali četiri amandmana, Franković ih je odbio, ali je prihvatio šest amandmana SDP-a od kojih su svi manje više populistički, uz uvjet da SDP glasa za proračun što je v.d. predsjednice GO SDP-a i gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović objeručke prihvatila.

Inače, ususret utakmici Hrvatska – Belgija suvisle rasprave o najvažnijem razvojnom dokumentu zapravo nije ni bilo. Očito s ciljem da sjednica završi prije utakmice.

Amandmane SJG Franković je odbio. Dok su srđevci tražili da se prema kotarima i mjesnim odborima poveća iznos za funkcioniranje te realizaciju manjih komunalnih aktivnosti i osnaživanja mjesne samuprave, Franković je istaknuo kako kotarima Grad ostaje partner te dodao da računi za kotare više ne postoje jer je u međuvremenu uveden sustav riznice. Franković je najavio kako se po modelu grada Rijeke priprema dokument prema kojemu će se osigurati sredstva kotarima, a koja će se trošiti putem sustava riznice.

Amandmane kojim su srđevci tražili povećanje sredstava za Plan upravljanja, Franković je također odbio.

Prihvatio je gradonačelnik amandmane SDP-a, čak njih šest, koji kao da su preslikani iz negdašnjih populističkih propagandnih materijala pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Neki poput prijedloga da Grad sufinancira potpomognutu umjetnu oplodnju, preslikani su od Ploča, Makarske i Splita.

Progovorio je i vijećnik Škrabić, SDP-ovc koji je u Vijeće ušao umjesto Ivana Tropana nakon što nije želio uči od jučer bivši predsjednik GO SDP-a Ivica Didić. I on je diplio o demografiji pa ga je Franković, kojega je očito iznervirala količina populizma koje su amandmanima predlagali SDP-ovci, pitao hoće li glasati za proračun ako usvoji njihove amandmane. Na kraju je SDP pristao na trampu pa je glasao za Frankovićev proračun nakon što je on prihvatio SDP-ove amandmane.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji se inače u posljednje vrijeme često slaže s HDZ-om, za proračun za 2023. kazao je da neće glasati, iako je nakon lokalnih izbora i konstituiranja Gradskog vijeća isticao kako će podržati sve Frankovićeve proračune. Osvrnuo se na kreditne obveze Grada, ali i nedostatak parkirnih mjesta.

Đuro Capor vratio je raspravu na pravi kolosjek te poput Vlahušića upozorio na nedostatak parkirnih mjesta i javnih garaža dok Sanitat planira iznos od 20 milijuna kuna za obnovu gruške place i to na način da tvrtku u predstečajnom postupku gura u potpisivanje ugovora za izgradnju place u maniri dobrog gospodara, iako u natječajnoj dokumentaciji piše da će se isključiti ponuditelj koji ima problem s financiranjem radova ili je u predstečajnoj nagodbi.

Franković je potom Caporu rekao kako se danas ne raspravlja o placi nego o proračunu pa je dodao kako placa mora izgledati „kako Bog zapovijeda”. Alfaplan građenje, tvrtku koja se žalila na natječaj za rekonstrukcije place, Franković je prozvao kako je kriva što je Grad od banke izgubio kredit za placu pa će sad Sanitat morati u drugu banku tražiti kredit. Rekao je da ga „boli briga k'o će radit placu dok radi dobro, kvalitetno i pošteno te savjetovao”, a Caporu je kazao da ga onaj koji ga informira to radi na krivi način te je potom izvalio neku doskočicu o velikom i malom loncu.

Tražio je Capor od Frankovića informaciju o beskamatnim kreditima za koje je gradonačelnik najavljivao da će ih Vlada oprostiti Gradu, ali mu je gradonačelnik nije dao, valjda je zaboravio odgovoriti mu na to pitanje.