Utorak, 05 Veljača 2019 20:12

Slavilo se svetoga Vlaha i u Americi

Slavilo se svetoga Vlaha i u Americi Foto: Klub Dubrovnik

Oko pedesetak članova i prijatelja Kluba Dubrovnik s festanjulima Matteom Daveyem i Joškom Grbcom svečano su proslavili ovu subotu dan dubrovačkoga parca sv. Vlaha u restoranu Dubrovnik u gradu New Rochelle NY, vlasnika Željka Tomića.

Uvodnu riječ nadahnuto je pročitao Srđan Gjivoje i ujedno čestitao svima Festu sv. Vlaha, te je prepustio vođenje programa Ninu Gjivoji. Svirale su se hrvatska i američka himna, himna sv. Vlaha i Himna slobodi, te su se publici obratili predsjednik kluba Šime Šimunovic i potpredsjednica Noris Boccanfuso.

Tom prigodom pročitale su se i čestitke i poruke iz domovine koje su štovateljima sv. Vlaha izvan domovine i rodnog Grada uputili biskup dubrovački Mate Uzinić, gradonačelnik Dubrovnika Mato franković te župnik župe sv. Vlaha iz Stona don Miljenko Babaić.

Za večeru su pripremljeni dubrovački specijaliteti kao crni rizot, teletina ispod peke, branzino, salata od hobotnice, uz vino s Korčule i na kraju rozata i palačinke. Ovu lijepu večeru blagoslovio je fra Vedran Kirinčić, svećenik u crkvi Most Precious Blood u Astoriji NY.

Za vrijeme programa gosti su uživali uz glazbu tria Dalmati, dua Vukan i Srđan, a kao zvijezda večeri nastupila je američka Dubrovkinja Thana Alexa. U primorskoj nošnji je nastupio festanjuo Matteo Davey uz pratnju folklorne grupe Hrvatska Ruža koji su oduševili izvedbom poskočice Linđo. Klub je za ovu priliku tiskao svoju publikaciju Libertas, a ujedno zahvaljujemo članu Stjepu Kalebu na donaciji slike umjetnika Josipa Pina Trostmanna koja je prodana na prigodnoj aukciji. Svečanost je trajala do kasno u noć.

DPP