Ponedjeljak, 09 Svibanj 2022 15:56

Slavni brod Republike u 3D animaciji

Dubrovačka karaka u 3D animaciji Dubrovačka karaka u 3D animaciji Foto: DUM

U povodu Dana Europe i 150. obljetnice osnutka Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik danas su u tvrđavi sv. Ivana u Pomorskom muzeju u Dubrovniku predstavili 3D animaciju dubrovačke karake, autora Darija Bajurina te u produkciji Unimedije.

Animacija najznamenitijeg trgovačkog broda Dubrovačke Republike izrađena je u sklopu EU projekta „Remember“ i „Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014–2020.“, u kojemu je Lučka uprava Dubrovnik bila jedan od projektnih partnera. Cilj projekta je valorizacija materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine kao resursa koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva. Kroz projekt je predstavljena i zajednička platforma partnera naziva „Adrijo“, kojoj će se uskoro moći pristupiti i preko poveznice www.adrijo.eu.

dum karaka 090522 1

Suradnjom Lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačkih muzeja, u Pomorskom muzeju postavljen je i informativni kutak, u kojemu se prikazuje 3D animacija, kao dodatni sadržaj za sve posjetitelje koji nadopunjuje priču o pomorstvu Republike. Za potrebe prikazivanja izrađen je i drveni stalak u obliku brodskog rebra dubrovačke karake, koji je osmislio i izradio preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić.

dum karaka 090522 2

dpp