Subota, 08 Lipanj 2019 12:20

Sletio prvi avion na redovnoj liniji Philadelphia - Dubrovnik

Sletio prvi avion na redovnoj liniji Philadelphia - Dubrovnik Foto: DPP/DM

Najveći svjetski zračni prijevoznik, American Airlines, danas je pustio u promet jedinu redovnu zračnu liniju između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Novi letovi na relaciji zračna luka Dubrovnik – međunarodna zračna luka Philadelphia na rasporedu su tri puta tjedno tipom zrakoplova Boeing 767-300 od danas do 29. rujna ove godine. Tijekom rujna bit će dodan četvrti let tjedno kako bi se zadovoljila potražnja korisnika za putovanjima između ovih dviju zemalja.

- Naš novi let za Dubrovnik osigurava izravan pristup Sjedinjenim Američkim Državama, kao i stotinama dodatnih veza iz Philadelphije do gradova diljem Sjeverne Amerike. - rekao je Richard Muise, direktor europskog ogranka American Airlinesa povodom uvođenja linije.

- S više od 200 mjesta dostupnih na svakom letu, od poslovnog razreda (Flagship Business) i posebnog ekonomskog razreda (Main Cabin Extra) do ekonomskog razreda (Main Cabin) i osnovnog ekonomskog razreda (Basic Economy), imamo ponudu za svaki budžet, kao i mrežu koja će dovesti korisnike na željena odredišta. - kazao je još Muise.

American Airlines širi svoju međunarodnu mrežu te je u posljednjih pet godina uložio više od 28 milijardi dolara u svoje ljude, proizvode i flotu. Riječ je o najvećem ulaganju jednog prijevoznika u povijesti komercijalnog zračnog prijevoza u tom razdoblju. Godine 2019. zračni prijevoznik pokrenuo je devet novih linija prema Europi i opslužuje do tri nova odredišta, uključujući Dubrovnik, Bolognu i Berlin.

Američki Boeing 767-300 koji će letjeti na ovoj liniji ima 209 sjedala, od kojih 28 u poslovnom razredu (Flagship Business), 21 u posebnom ekonomskom razredu (Main Cabin Extra) i 160 u ekonomskom razredu (Main Cabin). Posebni ekonomski razred (Main Cabin Extra) pruža do 15 centimetara više prostora za noge, a svako sjedalo zrakoplova ima priključke za napajanje i pristup besplatnim zabavnim sadržajima, uključujući stotine sati filmova, televizije i glazbe, kao i Wi-Fi tijekom leta.

Philadelphija je najveće američko čvorište na sjeveroistoku Sjedinjenih Država s preko 420 dnevnih letova u više od 120 odredišta diljem SAD-a, Kanade, Meksika i Kariba. Zračna luka je projektirana za jednostavna presjedanja i carinske postupke za međunarodne putnike.

- Nekadašnji JAT povezivao je Dubrovnik i Chicago sedamdesetih godina, a 1983. Pan Am kao najveća svjetska kompanija također je povezivala Dubrovnik i Sjedinjene američke države. Nakon bankrota Pan Americana i rata taj let je ukinut, a u samostalnoj Hrvatskoj pokušavali smo ostvariti dogovore, odnosno pregovarali smo za novu uspostavu leta i prije dvije godine prepoznali smo American Airlines kao partnera te je tako let je dogovoren. - kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

Savjetnica i zamjenica šefa Misije, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Victoria Taylor istaknula je Philadelphiju kao mjesto gdje se rodila demokracija u SAD-u, a Dubrovnik je, kazala je Taylor, prvi priznao SAD, te je izrazila veiko zadovoljstvo što je uspotovaljena ova linija.

- Dubrovnik je centar svijeta. - rekao je pak dubrovački gradonačelnik Mato Franković nabrojivši kako je samo u posljednje vrijeme održan Summit Kina 16+1, u Dubrovnik je stigao predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker.

- ... a danas je sletio prvi avion na direktnom letu za Ameriku u zadnjih 28 godina. - kazao je Franković.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić iskanu je kako je ovaj let važan za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Dubrovnik dok je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić kazao da se ovim letom otvorio put još boljoj suradnji Hrvatske i SAD-a.

D.M.