Nedjelja, 07 Srpanj 2024 02:07

SLJEDEĆIH DANA MOGUĆI SU ZASTOJI U PROMETU, TESTIRAT ĆE SE NOVI SUSTAV

U gradskoj upravi nadaju se kako će se novim sustavom i Zonom posebnog režima prometa smanjiti prometne gužve U gradskoj upravi nadaju se kako će se novim sustavom i Zonom posebnog režima prometa smanjiti prometne gužve Foto: Božo Radić / CROPIX

Od danas do srijede u noćnim satima provodit će se testiranje opreme i sustava za informiranje u Zoni posebnog prometnog režima, javili su iz dubrovačke gradske uprave.

„Testiranje sustava te manji preostali radovi na povezivanju ugrađene opreme na dijelu lokacija s cjelovitim povezivanjem sustava provodit će se u noćnim satima (od 22 sata) na sljedećim lokacijama: Ulica Pera Bakića/Zagrebačka ulica (spoj), Ulica Pera Bakića/Ilijina Glavica, Ulica Vladimira Nazora, Ulica Vladimira Nazora/Splitski put (spoj), Splitski put, Ulica dr. Andrije Hebranga, Zagrebačka ulica.” - navode iz Grada Dubrovnika.

Kako kažu u priopćenju „tijekom provođenja testiranja na LED ekranima prikazivat će se poruke definirane Elaboratom izrađenim od strane Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na koji je ishođena suglasnost MUP-a”.

„Građane molimo za dodatan oprez i strpljenje jer su u navedenom periodu mogući su povremeni zastoji u prometu, napominju iz Grada.

Inače, što se tiče ove novosti na dubrovačkim prometnicama iz grtadske uprave kažu kako će se „putem sustava za informiranje posjetitelja i komunikaciju u Zoni posebnog prometnog režima komunicirati različite poruke vezane uz samu Zonu, ali i brojne druge informacije korisne posjetiteljima te će oprema služiti kao novi Smart City alat za upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju”.

Grad Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj uspostavio Zonu posebnog prometnog režima. Upravo na inicijativu Grada Dubrovnika, a gradonačelnik Mato Franković ujedno je i saborski zastupnik HDZ-a, takva mogućnost uvrštena je u novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Uspostavom Zone čija testna faza počinje 1. rujna, a primjena u punom opsegu od 1. siječnja 2025. godine u gradskoj upravi nadaju se kako će riješiti problem prometnog opterećenja oko povijesne jezgre.

jpa