Petak, 14 Travanj 2017 11:42

Soljenje ribe za mamčenje

Piše:

Iako uglavnom ribama manje privlačni od istovjetnih svježih, zbog brojnih drugih prednosti konzervirani mamci su sve popularniji među našim sportsko- rekreativnim udičarima. Mnogi od njih ih sve češće i sami konzerviraju, uglavnom soljenjem. Za one koji to žele, a ne znaju kako to uraditi, evo kratkih uputa kako soliti ribe, najbrojniju skupinu mamaca.

Ma koji se solio, mamac mora biti svjež, nikako zamrznut ili dugo uginuo. To osobito vrijedi za srđelu, koja se najčešće soli, jer je najpristupačniji i mamac za kojim će posegnuti najviše riba.

Konzervirati se može na više načina, a evo koji je najbrži i najjednostavniji…

Za konzerviranje srđelu treba osloboditi od ljusaka, peraja, glave i iznutrice. Poslije trljanja solju i pranja u vodi srđelu treba staviti u salamuru. Ona se pravi tako da se u litri vode rastopi pola kilograma sitne soli. Mamac u toj otopini, uz povremeno miješanje, treba držati dan i pol.

Nakon toga ribu treba izvaditi, procijediti i posložiti u kakvu plastičnu kutiju s poklopcem. Kutiju treba pohraniti u hladnjak, a do mjesta ribolova prenositi u priručnom hladnjaku. Tako djelomično konzervirana srđela izvađena iz hladnjaka ima tvrdo meso i vrlo dugo ostaje svježom.
DSC0390srdjelasol1Znatno duže, čak i izvan hladnjaka, srđela se može održati u dobrom stanju klasičnim soljenjem. Bolje je upotrebljavati sitnu sol, jer ona brže prodire u meso i daje ribi veću tvrdoću.

Prstima treba ribama kidati glave zajedno s utrobom pa tijelo bacati na razasutu sol. Na očišćenu hrpu ribe treba baciti još malo soli i dobro sve to promiješati da riba sa svih strana primi sol. Poslije toga srđele treba slagati u pripremljenu čistu posudu. Na svakih četiri prsta debeli sloj srđele treba baciti nešto soli. Drugog dana valja provjeriti pliva li riba u salamuri. Ako ne, salamuru treba posebno pripremiti i doliti koliko je potrebno da sva riba bude prekrivena salamurom.

Usoljena srđela gubi dio masnoće pa samim tim i privlačnosti. Osim toga, meso je manje tvrdo nego kod svježe pa ju je neophodno mamčiti na više udica (cijele obvezno na tri) ili na udice s kukicama na vratu.

Osim srđele, i druge usoljene sitne ribe dobar su mamac, ponajprije gavun, bukva, crnej, gera, inćun i papalina. I one se mogu konzervirati klasičnim načinom, ali ako u soli stoje duže od tjedan dana iz njih iziđe sva tekućina pa postanu pretvrde, odnosno krhke ta zato manje atraktivne ribama, čak i divljači, pa su tada pogodne samo za izradu primame.
DSC1882solincunNeusporedivo je zato bolje spomenute ribice konzervirati u salamuri, jer će manje dehidrirati, bolje izgledati i držati se na udici. Salamura se priprema tako da voda s 12 do 15 posto soli prokuha, ohladi i prelije preko ribe namijenjene mamčenju. Tako konzervirane ribice su već poslije nekoliko dana spremne za upotrebu, a dobri su za mamčenje poslije toga još dvadesetak dana.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019