Petak, 29 Travanj 2022 19:40

Spašena glavata želva, dobila je ime Dante Putnik

Spašena glavata želva, dobila je ime Dante Putnik Foto: DNŽ

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije primila je dojavu o morskoj kornjači koja pasivno pluta na površini mora podno vile Čingrije, nakon čega je krenula prema gradskim kupalištima Boninovo i Danče. Jedinku morske kornjače opazio je Dubrovčanin Joško Pulić te prijavio putem poziva 112. Koordiniranom akcijom Javne ustanove i Ribolovnog kluba Orhan, morska kornjača je prebačena u Akvarij Dubrovnik.

Nakon izvlačenja, vizualnom je procjenom utvrđeno da jedinka nema na sebi vidljive tragove ozljeda te da joj je oklop obrastao morskim organizmima.

Riječ je o glavatoj želvi (Caretta caretta), najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. Kornjača je dobila ime Dante Putnik, budući da je opažena između gradskih kupališta Boninovo i Danče te je zaista čekao dug put.

Nakon noćenja u akvariju u Dubrovniku, transportirana je katamaranom za Split kod veterinara na pregled koji je posebno obučen za rad s morskim kornjačama. Nakon pružene potrebne njege, bit će transportirana u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli koji djeluje unutar Aqariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku, kao što su klimatske promjene, protuzakoniti lov i komercijalni ribolov, izljevi nafte, umjetno osvjetljenje, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, morski otpad i onečišćenje te destruktivne ribolovne tehnike.
U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi se, u što kraćem roku, mogla pružiti potrebna pomoć. Ukoliko je riječ o uginuloj jedinki, vaša dojava može pomoći u prikupljanju važnih podataka koji će rezultirati definiranjem adekvatnih mjera zaštite za navedene vrste. Dojave se mogu izvršiti broj 112.

Inače, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije i ovim putem zahvaljuje svima koji su pomogli u akciji spašavanja kao i transportu glavate želve: gosparima Jošku Puliću, Maru Rimcu iz Ribolovnog kluba Orhan, Akvariju Dubrovnik, gospođi Dubravki Garmaz i tvrtki ELEKTRO-TEAM d.o.o., posadi broda Krilo – tvrtki Kapetan Luka na njihovoj susretljivosti i nesebičnoj pomoći.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019