Petak, 04 Veljača 2022 12:08

Spojevi višedijelnih štapova - s trnom najmanje problema

Kvaliteta ribolovnih štapova ovisi o mnogočemu, ponajprije o konstrukciji, a konstrukcijski su najkvalitetniji jednodijelni. Međutim, zbog više razloga, ponajprije prikladne transportne dužine, dugački štapovi se izrađuju kao višedijelni. Njihova kvaliteta najviše ovisi o konstrukciji spojeva, posebno „štek“, štapova napravljenih od međusobno neovisnih dijelova koji se prije upotrebe spajaju u cjelinu uvlačenjem ili navlačenjem gornjih u donje dijelove.

Postoje četiri načina takvog spajanja, od kojih svaki ima prednosti i mane, a koje je dobro znati kako bi se odabrao najprikladniji štap za određeni način ribanja.

putinspoj 040222

Najstariji tip spojeva je uvlačenje. Kod njega se gornji nastavak uvlači u donji (crtež br.1). Dijelovi štapa koji se spajaju imaju paralelne rubove. Moraju se precizno izrađivati kako se štap ne bi klimao zbog labavog spoja te zbog toga bio neupotrebljiv. Zbog habanja tijekom upotrebe takav spoj s vremenom ipak postaje klimav, a štap neupotrebljiv jer je spoj teško popraviti. Pokazalo se da je takav spoj dobar samo za štapove veće težine bacanja, preko 100 grama. Zašto? Takav štap ima debele stijenke, ali je ukupna masa gornjeg nastavka znatno manja od mase donjeg, jer je on znatno tanji zato što ulazi u donji. Zbog toga je, unatoč težini, takav štap dobro izbalansiran, što je važno tamo gdje se štap tijekom ribolova stalno drži u ruci, kako je, primjerice, u varaličarenju gdje se takvi štapovi najviše rabe.

Najčešće rabljeni spoj je onaj kada se se gornji nastavak navlači na donji. Njegova je prednost u tome što upotrebom sve više istrošen spoj dovodi do toga da se gornji nastavak sve više navlači na donji i tako poboljšava čvrstoću spoja.

Preporučuje se za štapove manjih i srednjih težina bacanja, do 100 grama, dok je za teže nepodoban jer znatno povećava težinu štapa i slabi izbalansiranost. Kod kvalitetnijih štapova spoj nije valjkast nego u obliku zarubljenog konusa, što dovodi do kvalitetnijeg priljubljivanja dijelova neovisno o tome jesu li novi ili izlizani.

spigotspoj 040222

„Spigot“ je najbolji, ali i najskuplji način spajanja. Susreće se u vrhunskih proizvođača i sve se više koristi, čak i kod štapova manje težine bacanja. Kao što mu i ime kaže, spoj se izvodi trnom (crtež br. 2). Vanjski i unutarnji promjeri vršnog dijela donjeg nastavka jednaki su promjerima donjeg dijela gornjeg nastavka, pa sklopljeni štap izgleda kao jednodijelni. Trn koji spaja dijelove zalijepljen je u vršni dio donjeg nastavka i tijesno uvučen u gornji. Kako se s vremenom trn troši, gornji se nastavak po trnu spušta sve bliže donjem, ali nikad do kraja, jer bi to uzrokovalo teškoće u rasklapanju.

Najnoviji način spajanja pojavio se prije nekoliko godine i o njegovoj vrijednosti još nema konačnog suda, ali je sigurno bolji od spojeva uvlačenjem i navlačenjem. Naziva se kombiniranim jer je, kombinacija „spigota“ i „put overa“. Naime, posljednji centimetar, dva trna obrađeni su u konus, slično kao kod kvalitetnijih „put over“ štapova.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti radi, spojevi za „štek“ štapove imaju zajedničkih svojstava. Rasklopljeni se mogu kontrolirati, što treba raditi prije svakog sklapanja kako se ne bi dogodilo da se zbog nečistoće ne mogu poslije rastaviti. Da ne dođe do ogrebotine, sklopljene dijelove se ne smije rotirati, osim skoro neprimjetno i oprezno pri rasklapanju. Ako se ogrebotina ipak pojavi, spojeve treba obilježiti crticama kako bi se mogli vrlo precizno sklopiti da bi se izbjeglo daljnje oštećivanje, zaglavljivanje, ali i da bi provodnici strune bili u pravcu. Najbolje je bilježenje obaviti čim se štap kupi. Povremeno spojeve treba podmazati kako bi se lakše rasklapali. Iako mnogi proizvođači štapova preporučuju razna specijalna sredstva, najbolje je podmazivati parafinom, voskom od svijeće. Ali, unatoč pridržavanju svih preporuka, događa se da je štek štapove ponekad nemoguće razdvojiti.

Taj se problem najčešće javlja kod štapova tipa „bolognese“, te kod ostalih koji se dugo izlažu suncu. Upotreba sile dovodi do loma, zato što karbonska vlakna, od kojih se najčešće prave spojevi, nisu dovoljno otporna na uvijanje. Strpljenje je u takvim slučajevima neophodno, a hlađenje štapa obično dovoljno za razdvajanje. Samo rijetko treba uži dio hladiti, a širi zagrijavati.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019