laus banner 2021 2

Petak, 16 Listopad 2020 15:25

Sprema se obnova parka u Pilama; nastavljeni radovi na hotelu Stadion

Grad Dubrovnik već u idućoj godini planira započeti potpunu rekonstrukciju Parka u Pilama. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković obišao je gradilište bivšeg hotela Stadion u kojem će između ostalih sadržaja biti i muzej vaterpola. Prošetao se gradonačelnik i netom uređenim Šetalištem Nika i Meda Pucića.

U okviru Europskog tjedan freelancera u Lazaretima je predstavljena međunarodna konferencija Dubrovnik za digitalne nomade, a gradonačelnik Franković je tom prigodom kazao kako globalni turizam doživljava zaokret, odnosno odmiče se od masovnog turizma.

SPREMA SE CJELOVITA OBNOVA I UREĐENJE PARKA U PILAMA

Park Pile doživjet će potpunu rekonstrukciju, a glavni projekt sa svim troškovnicima radova, očekivano, bit će izrađen do kraja ove godine kako bi se izvođenju radova moglo pristupiti u idućoj godini.

Putem nadležnog upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje, a na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje parka.

tjedni pregled tks 161020 2

Projektno rješenje izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu usuglašeno je s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, a referira se i na prethodna oblikovanja i elemente parka, a posebno na izvorno stanje iz razdoblja između 1905. i 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat i park koji zauzima prostor nekadašnjeg gradskog jarka uz zapadne gradske zidine.

Rješenje uz otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište predviđa i krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje, zamjenu stare i ugradnju nove posve urbane opreme i rasvjete. Park će se oplemeniti nasadima i novim drvećem čime će se stvoriti prijeko potrebne zasjenjene zone.
Rješenjem se predviđa novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, osmišljava se i tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira te se tako stvara prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja.
Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni kao i izrazito angažirani u ekološkom smislu. Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

GRADONAČELNIK OBIŠAO GRADILIŠTE BIVŠEG HOTELA STADION

Rekonstrukcija ex-hotela Stadion započeta je u rujnu prošle godine, a gradilište zgrade gradskog bazena obišao je i gradonačelnik Matko Franković. Naime, u sklopu ove 18.3 milijuna kuna vrijedne investicije preuređene su i opremljene sve istočne prostorije u prizemlju zgrade za potrebe ureda sportskih udruga i klubova te Javne ustanove. U dijelu objekta koji su prethodno koristile udruge i klubovi uređuje se prostor za Muzej vaterpola, ispod kojeg će se cijelom površinom smjestiti nova teretana.

Na preostalom dijelu obuhvata postavljena je čitava komunalna infrastruktura, a predstoji izrada fasade i otvora te uređenje okoliša i okolnog prostora.

tjedni pregled tks 161020 3

Gradonačelnik Franković kazao je prilikom obilaska kako je u postojećim uvjetima s izvođačem radova dogovoreno odvijanje radova donekle smanjenim intenzitetom, a kako bi opterećenja na proračun Grada Dubrovnika bila manja. No, bez obzira na to gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo napretkom radova istaknuvši kako unatoč korona krizi Grad uspješno nastavlja započeti ciklus ulaganja u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu. Investicija bi sukladno novoj dinamici izvođenja trebala biti završena u travnju iduće godine.

Podsjetimo, rekonstrukcijom zgrade bazena prostori budućeg hostela dovest će se u visoki roh-bau dok će se prostori koje koristi Grad Dubrovnik, odnosno Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik, dovesti do potpune gotovosti. Uredit će se i okolni vanjski prostor.

Navedena rekonstrukcija posebna je i po tome što Dubrovnik dobiva i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg najtrofejnijeg kluba.

FRANKOVIĆ PROŠETAO NOVOUREĐENIM ŠETALIŠTEM NIKA I MEDA PUCIĆA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je završne radove sveobuhvatnog uređenja Šetališta Nika i Meda Pucića, a kojima je omiljena gradska šetnica dobila novi i reprezentativan izgled.

Na proširenom Šetalištu već su završeni radovi postavljanja javne i ambijentalne rasvjete te je ista puštena u rad, a preostalo je tek na određenim, manjim, dijelovima postaviti rukohvat na zaštitnu ogradu te drvene klupe.

tjedni pregled tks 161020 6

Nakon što se ova gradska uprava uhvatila u koštac s projektom sveobuhvatnog uređenja šetnice, ista je na svom najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.
Uređenjem je obuhvaćena sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme. Također, u suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom provedena je ugradnja nedostajuće vodovodne mreže i svih potrebnih elektroinstalacija pod zemlju, uključujući i instalacije za novu javnu rasvjetu.

NAJAVLJENA KONFERENCIJA "DUBROVNIK ZA DIGITALNE NOMADE"

U sklopu Europskog tjedan freelancera (#EFWEEK2020), od 16. do 25. listopada u Lazaretima će se održati međunarodna konferencija Dubrovnik za digitalne nomade, koja je danas predstavljena novinarima.

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji se okrenuo digitalnim nomadima, a organizacijom ove konferencije pruža se prilika predstaviti se ovoj publici u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

- Globalni turizam je doživio zaokret, brojne destinacije će sigurno ići u drugim smjerovima, a to više nije masovni turizam već ciljane grupe i drugi vid turizma. To je turizam koji respektira kvalitetu života. Jedan od naših smjerova tu su digitalni nomadi. Hrvatska je prepoznala potencijal i uvodi vize koje će nomadima omogućiti lakši dolazak i ostanak u Republici Hrvatskoj. - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi, nakon Estonije i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, planira se završiti početkom 2021. godine. Grad Dubrovnika prvi je aktivno podržao ideju i uključio se u promociju. Osim ugodnog prostora za boravak jedan od osnovnih pretpostavki za dolazak digitalnih nomada u neku destinaciju jest odgovarajuća infrastruktura.

- Grad Dubrovnik je s Vladom RH potpisao ugovor vrijedan 90 milijuna kuna kako bi se osnažio internet na području cijelog Grada. Vjerujem da su brojni benefiti toga što radimo na tome da što više digitalnih nomada dođe u naš Grad. - rekao je gradonačelnik Franković.

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić objasnila je kako je TZGD na vrijeme prepoznala važnost projekta, kojim, kako je kazala, osnažujemo poziciju cjelogodišnje destinacije.

- Cijela priča je na tragu naše strategije usmjeravanja aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima. Dubrovnik ima potencijal postati prestižna destinacija u tom smislu. Ovo je projekt kojega treba prepoznati i cijela lokalna zajednica, a čini mi se da ona vidi potencijal. Već tijekom priprema ove konferencije dobila sam pozitivne povratne informacije od zajednice. - rekla je direktorica Hrnić te naglasila kako su digitalni nomadi uglavnom financijski dobrostojeće osobe, koje se duže zadržavaju u destinaciji te u njoj troše značajna sredstva. Svojim aktivnosti i načinom života bili bi ambasadori Dubrovnika te influenceri koji bi proširili sliku Dubrovnika po cijelom svijetu.

Organizatorica najavljene konferencije, osnivačica firme ''Saltwater'', Tanja Polegubic zahvalila je Gradu Dubrovniku što je prihvatio inicijativu i omogućio održavanje ove konferencije koja je odlična prilika za lokalnu zajednicu da se ovim putem upoznati s digitalnim nomadima.

- Neki od glavnih motiva zbog čega digitalni nomadi dolaze u Hrvatsku jest želja za istraživanjem i stvaranjem doživljaja Europe, ljepota prirode i mora u Hrvatskoj. Hrvatska je za digitalne nomade idealna prilika kako bi se na neki način spojili s drugim ljudima, istražili ljepote određene destinacije. Najvažniji aspekti svakodnevnog obavljanja posla kod digitalnih nomada za obavljanje jesu mogućnost pristupa internetu, udobno mjesto za raditi i živjeti, generalno nomadima je vrlo važna atmosfera zajednice i sredine u kojoj borave, mogućnosti različitih aktivnosti koje ih zanimaju. - kazala je Tanja Polegubic, naglasivši kako digitalni nomadi pokazuju veliki interes prema brojnim gradovima u Hrvatskoj, posebice prema Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i otocima.

Riječ je o poslovnim ljudima koji uglavnom dolaze iz SAD-a i UK-a, a u određenoj destinaciji uglavnom borave tjedan, mjesec ili čak do 3 mjeseca, dok nekima postane i trajni dom.

E-CITIJENS – GRAD DUBROVNIK PARTNER U PROJEKTU PROGRAMA SURADNJE ITALIJA – HRVATSKA

Grad Dubrovnik novi je partner na projektu E-CITIJENS u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Glavni cilj projekta E-CITIJENS je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

Sudjelovanjem u projektu Grad Dubrovnik je osigurao nabavku vrijedne opreme za postrojbe civilne zaštite, a u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Naime, Grad Dubrovnik će realizacijom projektnih aktivnosti nabaviti vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. Također, projektom će se sufinancirati plaće zaposlenika Grada Dubrovnika uključenih u projektnu realizaciju.

Dodatno, projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.

Ukupan proračun projekta E-CITIJENS na razini Europske unije iznosi 2.846.100 eura, a sredstva za Grad Dubrovnik iznose ukupno 133.150 eura te je 85 posto sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS je započeo u siječnju 2019. godine te traje do kraja 2021. godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise, Regija Veneto, EEIG EURelations, Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni, Općina Pescara iz Italije te Splitsko – dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Jadransko Jonska Euroregija i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA iz Hrvatske.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020