Srijeda, 22 Prosinac 2021 19:30

Srđevci: Nijedan grad na svijetu nije dovoljno bogat da imovinu čiju su izgradnju financirali građani prodaje

Piše:

Odluka o davanju u dugotrajan najam stanova mladim obiteljima koja je inače jedna od točaka dnevnoga reda sjednice Gradskog vijeća koje će se održati u ponedjeljak bila je povod konferenciji za novinare koju su danas održali vijećnici Srđ je grad Petra Marčinko i Đuro Capor.

Konačno imamo priliku donijeti kvalitetnu odluku koja će trajno pomoći mladim obiteljima u rješavanju pitanja dostupnog stanovanja, kazao je uvodno Capor, istaknuvši kako vijećnike u tome priječi gradonačelnik Franković.

- Jedino što priječi vijećnike da donesu najbolju odluku ustrajavanje je na predizbornom obećanju Mata Frankovića kojim bi se 43 stana, umjesto u dugotrajni najam, stavila u prodaju za 10 godina. - rekao je Capor, naglasivši kako je odluka da se ti stanovi mladima nakon 10 godina nude na otkup po povlaštenoj cijeni nezakonita.

- Pokazalo se da je obećanje po kojem će se najmoprimcima garantirati mogućnost kupnje stana u pola tržišne cijene nezakonito i cijelu proteklu godinu obitelji nisu uselile u stanove jer se pokušavao pronaći pravni manevar ili izmjena propisa koja bi ovo omogućila. Činjenica da se u članku 6. ove Odluke i dalje nalazi pravo na otkup ovih stanova, pokušaj je spašavanja obraza Mata Frankovića koji je obećao nešto nezakonito i neprovedivo. Zakoni i propisi Republike Hrvatske ne bi se smjeli mijenjati zbog štetnih i nerealnih obećanja izrečenih u predizbornoj kampanji. - kazao je Capor.

Vijećnica Petra Marčinko podsjetila je kako srđevci još od 2015. ukazuju na potrebu drukčijeg modela gradske stambene politike.

- Mi smo od 2015. do danas sudjelovali na svim sastancima te ukazivali na potrebu drugačijeg modela stambene politike koji građanima neće po povlaštenoj cijeni prodavati javnu imovinu, nego će osigurati povoljan i siguran trajni najam. Još uvijek zagovaramo ideju da bi Grad Dubrovnik trebao svojim odlukama ići u smjeru omogućavanja dugoročnog najma za svoje građane te zadržavanja stanova u svom vlasništvu, nešto što je u europskim gradovima sada već u sferi standarda, ne inovacije. Odgovorna gradska stambena politika znači osiguravanje sigurnog i adekvatnog stambenog prostora te uvjeta, a ne vlasništva. Na ovaj način Grad Dubrovnik dugoročno utječe na tržišne cijene najamnine te štiti svoje građane od previsokih cijena najamnine. - rekla je Marčinko.

- Nijedan grad na svijetu nije dovoljno bogat da imovinu čiju su izgradnju financirali građani prodaje, čime njegovi, ili bolje rečeno naši stanovi, postaju zauvijek izbrisani iz gradskog vlasništva te se poništava mogućnost da oni budu pomoć nekim novim mladim obiteljima. - dodala je Marčinko te najavila kako će srđevci na sjednici u ponedjeljak uložiti amandman na odluku o dodjeli stanova.

- Priložit ćemo amandman na ovu odluku kojim ćemo tražiti da se stavak 2 članka 6. izbriše. Ponavljam, riječ je o točki o najmu, ne najmu i prodaji gradskih stanova. Ukoliko gradski vijećnici Grada Dubrovnika u ponedjeljak izglasaju nepromijenjen članak 6. ove Odluke time će amenovati i namjeru da stanovi koje su građani Dubrovnika platili, za 10 godina idu na natječaj za prodaju, čime od poželjne socijalne mjere postaju predmetom nekretninskog mešetarenja. - rekla je vijećnica SJG Petra Marčinko.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019