Petak, 21 Travanj 2017 13:47

Stavi algu na udicu pa lovi sopu (salpu)

Piše:

U ponovo ozelenjele plićake vratile su se i sope, salpe, jadranske „zlatne ribice“. Tako se odmetašima i onima koji i iz plovila love uz obalu pruža prilika da do kraja jeseni love te najbrojnije jadranske vegetarijanke.

Sope narastu do pola metra dužine i tri kilograma, ali malo je dužih od 30, a najviše je onih od samo petnaestak centimetara. Manji primjerci su izuzetno proždrljivi i lako se love, a veći su znatno oprezniji i plašljiviji, zaziru od svake sjenke koja se nadvije nad morem. Hranu prvo napadaju manje, a zatim, kad se uvjere da nema nikakve opasnosti, prilaze one veće. Slično su u moru raspoređene po veličini, pliće su one sitnije, a dublje- do 5 ili 6 metara su krupnije.
img2000 SalpaVrijeme najboljeg ribolova također ovisi o veličini salpe. Poslijepodne i ujutro uglavnom se love manji komadi, dok krupniji uglavnom grizu noću, jer je mirnije i manje opasno. Ako je plima, mogu se loviti u bilo koje doba dana. Također, dosta dobro rade pri kraju i poslije juga i maestrala.

Manji primjerci će prihvatiti i mesni obrok, ali je najbolje kao mamac rabiti pahuljicu kruha ili pastelu od njega, s mesom i salamurom od srdele. U smjesu se mogu zamiješati i nastrugane vlasi tankovite morske cvjetnice uve. Veće salpe je bolje ponuditi samom algom ili „sendvičem“ od pahulje kruha i tankovite morske trave uve ili morske salate, zelene alge cistozire. Takav mamac nije na odmet preliti salamurom od srdele. Premda manji primjerci odmah prilaze i napadaju mamac čim on padne u more, ipak je bolje tijekom ribolova primamljivati. Primamu je najbolje praviti od kruha, kukuruznog brašna, otpadaka od plave ribe i, neizostavno, sjeckanih ili nastruganih zelenih algi. Sve to treba pomiješati i pomalo bacati u zonu ribolova.
F20659Salpu je najlakše prevariti mamcem koji leluja iznad livade gdje ona pase. Zato je neophodan plovak i što mekša i prozirnija struna. Osnovni najlon može biti nešto deblji (0,30 mm), ali predvez, a posebno privez, ne smiju biti deblji od 0,16-0,20 mm, odnosno 0,12-0,16 mm, ovisno o uvjetima vidljivosti.
F1382 SalpaNajbolje je rabiti klizni plovak, nosivosti 5-10 grama, oblika pera. Privez, najbolje dva na kraju predveza, treba biti dug 30-50 cm. Na pribor treba još dodati udicu broj 10-20 i 2-3 sitne rascijepane olovnice (sačme) ukupne težine 3-5 grama.

Opisani je pribor najbolje montirati na štap dužine 4 do 5, čak i 6 metara, srednje (B ili C) ili, još bolje, mekane  (D) akcije, težine bacanja do 40 grama. Što se tiče role, najprikladnija je ona kapaciteta do 100 m najlona promjera 0,30-0,35 mm, srednje brzine namotavanja, kod koje je moguće ručno prebacivanje preklopnika jer su salpe osjetljive na zvuk automatskog preklopnika.
img2060 SalpaMjesto ribolova najbolje je odabrati tako da se ono nalazi niz kurenat od naselja. Takvi tereni su uglavnom dobro obrasli zbog obilja hranjivih materija koje tamo dolaze iz kanalizacije. Poslije podne, kad oslabi maestral, a more se digne, udice treba spustiti u plićak. Treba biti pažljiv, tih i nevidljiv, barem 4 do 5 metara od vode. Ako ima šetača,  loviti treba dalje od obale, najbolje na terenima koji se blago spuštaju u dubine.

U takvom slučaju je bolje udičariti iz plovila odmaknutog od obale na bacački domet. Tu su, uz salpu, često i cipoli. Kad se ulovi veća salpa, ostale će se razbježati. U zonu ribolova ih treba vratiti primamljivanjem. Jaka kontra je suvišna i opasna za mekane usne salpe. Što nježniji treba biti i pri skidanju ulova s udice kako bi salpe što duže ostale žive. Iz istog razloga ulov treba držati u žičanoj čuvarki, a ne u kakvoj najlon vrećici, jer će se u njoj već poslije sat, sat i pol uginula sopa početi raspadati.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019