Utorak, 21 Veljača 2017 20:42

Što je Vlahušić dokazao, a Franković nije shvatio

Piše:

Bivši predsjednik dubrovačkog gradskog vijeća i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković pohvalio se nedavno na Facebooku kako je odbačena kaznena prijava koju je protiv njega u ime Grada Dubrovnika podnio donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić zbog „pomaganja prijateljima u nevolji“. Prijatelji u nevolji su dubrovački ugostitelji kojima je na prijedlog HDZ-ove koalicije omogućena dodatna dobit smanjenjem cijene zakupa javnih površina čime je Grad ostao bez prihoda, odnosno proračun je oštećen za oko 7,7 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju.

Hvaleći se kako je kaznena prijava odbačena Mato Franković očito nije svjestan kako je upao u Vlahušićevu zamku, a koji je podizanjem prijave želio dokazati samo jedno, ono što tvrdi odavno – da DORH, USKOK i pravosuđe djeluju selektivno i da institucije ne rade svoj posao, kao što ga nisu radile niti npr. u slučaju garaže na Ilijinoj glavici i kaznene prijave protiv bivše HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice.

Andro Vlahušić zapravo nikad nije ni vjerovao da će se njegovom kaznenom prijavom istražni organi pokrenuti iako je šteta evidentna. Naime, Franković je „pokriven“ odlukom Gradskog vijeća, iza Šuice stoje odluke vijećnika i bivšeg Poglavarstva, a u institucijama koje ne rade svoj posao ponašaju se kao da vijećnici i članovi poglavarstva, koji su svojim odlukama oštetili Grad za milijunske iznose, nemaju imena i prezimena.

Lako je kazneno goniti i na koncu možda i osuditi jednog čovjeka, konkretno Andra Vlahušića, ali je preteška očito zadaća za tužiteljstvo dokazati politički utjecaj i odgovornost pa kazneno goniti sve one koji su svjesno oštetili Grad, jer kako u konkretnom slučaju potpuno neopravdanog smanjena zakupa javnih površina nazvati gubitak prihoda od 7,7 milijuna kuna, nego namjerno počinjenom štetom po proračun u korist ugostitelja.

I dok u DORH-u, odnosno Županijskom državnom odvjetništvu smatraju kako nije problem što je Grad ostao bez 7,7 milijuna kuna, u isto vrijeme USKOK je podigao optužnicu protiv danas bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića u kojoj se, pojednostavljeno rečeno, njega tereti da je za Grad Dubrovnik zakupom Revelina zaradio malo, a mogao je više.

Inače i tih nekoliko milijuna kuna ujedno i jednako toliko milijuna kuna više od nula kuna koliko je Grad prije Andra Vlahušića zarađivao od Revelina.

Eto, Vlahušić je kao oštetio proračun jer je njegovom odlukom Grad zaradio, ali HDZ i Franković nisu kao nikog oštetili jer je odlukom Gradskog vijeća koje je kontrolirao Grad izgubio najmanje 7,7 milijuna kuna. Možda je Vlahušiću bilo najbolje da je svoje mandate provodio ne radeći ništa, jer tko ne radi ništa ne može ni zaraditi optužnicu što nije zaradio više kuna nego što netko u DORH-u smatra da je mogao.

Stoga je zapravo odbacivanjem prijave od strane ŽDO-a Andro Vlahušić dokazao selektivnost institucija pred kojima bi svi trebali biti jednaki, ali Mato Franković to nije shvatio nego se time još čak i pohvalio, a nije zanemariva ni začuđujuća brzina kojom je prijava odbačena.