Četvrtak, 12 Studeni 2020 14:50

Što se događa s Dubrovačkom stanogradnjom... Kriteriji će biti uskoro određeni

Piše:

Stanovi za mlade obitelji u Mokošici, građeni po modelu Dubrovačke stanogradnje trebali bi biti gotovi do veljače. Grad Dubrovnik u međuvremenu treba donijeti kriterije prema kojima će se mladi prijavljivati na listu prvenstva, da bi u konačnici, ukoliko kriterije zadovolje, dobili ključeve svog novog stana u ruke.

Izgradnja u Mokošici može se protumačiti kao prva faza stambenog zbrinjavanja mladih obitelji od strane aktualne gradske uprave, jer stanovi POS-a gradit će se i u Solitudu, dok bi se na Pobrežju mladima trebale nuditi parcele za izgradnju obiteljskih kuća. Inače, još je tijekom 2019. predstavljen model stambenog zbrinjavanja mladih koji vjerojatno nije zaživio zbog korona krize.

Stanovi POS-a u Mokošici mladim obiteljima nudit će se u desetogodišnji najam, nakon čega će te stanovi moći otkupiti, a otkupnu cijenu bit će uračunat iznos desetogodišnje najamnine.

Izgradnja POS stanova u Mokošici započela je još u listopadu 2018. godine, a od 108 stanova, koliko ih je izgrađeno, 65 stanova namijenjeno je za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, dok su preostala 43 stana namijenjena za najam mladim obiteljima koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Mladi, neriješenog stambenog pitanja, za dodjelu POS stana u Mokošici moći će se prijaviti nakon što Gradsko vijeće usvoji kriterije prema kojima će se ti stanovi dodjeljivati u najam. Naime, konačnu odluku o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada mladim obiteljima s mogućnosti otkupa, Gradsko vijeće trebalo bi usvojiti do kraja godine, čime će se mladima omogućiti prijavljivanje na listu prvenstva.

Aktualna gradska uprava želi naime odrediti jasne kriterije za dodjelu ovih stanova kako bi se izbjegle malverzacije koje su se događale pri dodjeli prethodnih POS gradnji, kada su stanovi dodjeljivani i onima kojima nisu bili ni potrebni, pa u njima i danas ne stanuju, a u ljetnim se mjesecima u njima se izmjenjuju turisti kojima se ti stanovi iznajmljuju.

Drugi projekt kojega Grad tek treba početi graditi je POS u Solitudu. Inače je izgradnju POS-a u Solitudu, kao jedan od aduta koji joj je trebao osigurati izbornu pobjedu, još 2009. predstavila tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica. U to se vrijeme govorilo kako je cilj tog projekta stambeno zbrinuti mlade obitelji, ali i srušiti cijenu nekretnina na dubrovačkom području koja je i u to vrijeme bila iznimno visoka, odnosno nerealna.

No, niti je POS u Solitudu izgrađen, a niti je u srušena cijena nekretnina, jer za srušiti je, Grad bi trebao izgraditi nemali broj novih stanova na atraktivnim lokacijama, što naravno nije moguće.

Iako u javnosti vlada mišljenje kako od POS- a u Solitudu u konačnici neće biti ništa, aktualna gradska uprava taj projekt namjerava realizirati, doduše gradit će se upola manje stanova nego je prvim planom bilo predviđeno, no možda je to samo prva faza izgradnje.

Gradska uprava inače je javnosti predstavila izgled budućeg POS-a u Solitudu koji će se graditi na Vrtlarovoj zemlji. U međuvremenu je izrađena i projektna dokumentacija, glavni projekt, ishodovane potvrde na glavni projekt te podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu.

Po svemu sudeći, tri POS zgrade u Solitudu gradit će se europskim sredstvima iz projekta Recovery and Resilience.

Kriteriji za dodjelu ovih stanova, čija bi gradnja trebala započeti u drugom mandatu gradonačelnika Mata Frankovića, navodno će se razlikovati od kriterija za dodjelu stanova mladim obiteljima u Mokošici.

U Solitidu će se graditi tri POS-ove zgrade, dvije identične sa po 17 stanova i treća sa 16 stanova.

Grad je inače u 2020. kako bi potaknuo stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, trebao s dva milijuna kuna proračunskih sredstava kreditirati kupnju prvog stana. Naime, cilj je bio sa po 30 tisuća eura sufinancirati kupnju prvog stana za 30 mladih obitelji, no očito je na provedbu tog projekta utjecala korona kriza.

Grad inače planira još jedan projekt za zbrinjavanje mladih. Riječ je o Pobrežju gdje bi se mladim obiteljima trebalo nuditi zemljište za izgradnju obiteljskih kuća. Taj je projekt svakako najatraktivniji među projektima stambenog zbrinjavanja, no kako se o njemu ne govori, vjerojatno je i on zbog korone na čekanju.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019