Utorak, 19 Travanj 2022 05:11

Što se mora posložiti za titulu Hajduka...

Piše:
Trening Hajduka u ponedjeljak je pratilo oko 2.500 navijača Trening Hajduka u ponedjeljak je pratilo oko 2.500 navijača Foto: Paun Paunović/CROPIX

Procjena je kako je jučer trening Hajduka na pomoćnom igralištu na Poljudu pratilo preko dvije i pol tisuće navijača. Navijači su došli dati potporu „bijelima” pred veliki derbi. Hajduk u srijedu igra na Poljudu protiv Dinama zaostalu utakmicu, odgođenu zbog europskih obaveza „modrih”, a koju „bijeli” moraju dobiti žele li ostati u utrci za naslov prvaka.

No, kakve su uopće mogućnosti da Hajduk sustigne i prestigne Dinamo, točnije kakve su šanse da Hajduk postane prvak jer ne treba zaboraviti niti Osijek, koji bi iz međusobnih dvoboja Hajduka i Dinama, a dva su susreta „modrih” i „bijelih” do kraja prvenstva, na koncu čak i najviše mogao profitirati dobrim partijama Hajduka.

Osim derbija u srijedu, u igri je još 15 bodova, odnosno pet kola. Hajduk nema čistu računicu, odnosno ne ovisi „sam o sebi”. Drugim riječima da pobjedi u svim susretima do kraja, uključujući i derbi u srijedu, dakle da uzme punih 18 bodova, matematički mu ni to ne garantira titulu prvaka.

Zamislimo taj najpovoljniji scenario za „bijele” - da pobjede u svih šest susreta pri čemu su dva s Dinamom na osnovu čega činimo daljnju računicu što je Hajduku još potrebno za titulu.

Za titulu bi mu bilo potrebno da Dinamo još negdje kiksa, odnosno da odigra barem neriješeno. U tom slučaju Hajduk bi imao na kraju 77 bodova, tj. bod više od Dinama koji bi ostao na 76 bodova.

No, tu je i Osijek. Osijek trenutno ima pet bodova više od Hajduka i dva manje od Dinama, ali i utakmicu više. Osjećani do kraja mogu osvojiti maksimalno još 15 bodova. Pri tome i oni igraju protiv Dinama.

U slučaju da Hajduk dva puta pobjedi Dinamo, Osjećanima bi tih 15 bodova u koje bi bila uključena eventualna pobjeda na Maksimiru, donijele titulu prvaka sa 79 bodova, dva više od Hajduka (77) i čak četiri više od Dinama (75). Osjećani bi u slučaju dvije Hajdukove pobjede protiv Dinama mogli sebi priuštiti i neriješen ishod na Maksimiru jer bi u slučaju da budu bodovno poravnati s Hajdukom (77:77) bili u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera.

Sve je ovo računica u kojoj se nikog drugog ništa ne pita osim Hajduka, Osijeka i Dinama, ali pita se, posebno Rijeku, koja iako je posrnula neće sasvim sigurno tek tako pokloniti bodove niti Hajduku niti Osijeku (s Dinamom su odradili sve dvoboje).

Uostalom, evo tko s kim još igra do kraja.

Hajduk, osim dva puta s Dinamom, u srijedu i u zadnjem kolu, do kraja igra još redom u gostima Slaven Belupu pa doma dočekuje Hrvatski Dragovoljac, zatim ide u goste posrnuloj Rijeci i pred završni derbi u Maksimiru na Poljudu čeka Istru.

Osim s Hajdukom Dinamo igra redom u gostima kod Gorice i Lokomotive pa doma dočekuje Osijek i gostuje u Šibeniku pred završni derbi s Hajdukom.

Osjećani igraju u sljedećem kolu kod Rijeke, onda doma s Istrom pred gostovanje kod Dinama, zatim ugošćuju Lokomotivu, a u zadnjem kolu gostuju kod Gorice.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019